Vladimirju Putinu se 4. decembra obeta gladka zmaga na predsedniških volitvah, s čimer bo že tretjič postal predsednik Rusije. Foto: EPA
Vladimirju Putinu se 4. decembra obeta gladka zmaga na predsedniških volitvah, s čimer bo že tretjič postal predsednik Rusije. Foto: EPA
Vladimir Putin
V restavraciji "Chaval Blanc" na konjeniškem posestvu je Putin hrano prepustil tujim novinarjem in se je držal le čaja ter odkritih in jasnih odgovorov. Foto: EPA

Vsakoletna večerja kluba Valdaj, ki združuje krog ljudi – akademikov (politologov, zgodovinarjev, sociologov…), ekonomistov in komentatorjev (med njimi so tudi tuji dopisniki, predvsem nekdanji), ki se poklicno ukvarjajo z Rusijo, je priložnost, da svet podrobno spozna načrte in razmišljanja najvplivnejšega politika v nekdanji velesili. Na petkovem druženju v prestižni konjušnici v okolici Moskve, je Putin suvereno branil svojo pravico do novega vzpona na predsedniški prestol, ki mu ga bo prepustil Dmitrij Medvedjev.

Ob rošadi Brown-Blair se Zahod ni čudil
Ob vprašanju, da so volitve z zadnjo rošado Putin-Medvedjev že odločene, je 59-letni Leningrajčan odvrnil, da je Gordon Brown postal britanski minister po osebnem dogovoru s Tonyjem Blairom in da na to britanski volivci niso imeli najmanjšega vpliva. Ob razmišljanju, da lahko teoretično vlada Rusiji vse do leta 2024 in da država mogoče potrebuje nove voditelje, je Putin ponudil primer iz volilne kampanje za predsednika ZDA, kjer lahko republikanci zmagajo, a morajo predtem še najti ustreznega voditelja, ki bi lahko izzval Baracka Obamo.

"Tukaj nisva zaradi osebne moči, temveč zato, ker želiva zgraditi močnejši sistem. Oba z Medvedjevom si želiva, da bi bilo več notranje prožnosti, da bi lahko predala oblast politično zrelemu sistemu. Toda to ni lahko in to zahteva veliko časa," je tujim novinarjem zatrjeval Putin.

Kakšna bo razširjena "direktna demokracija"?
Navzoče je Putin, ki je Rusiji že predsedoval med letoma 2000 in 2008, presenetil s strinjanjem, kar je pokazala tajna vladna anketa, ki je pricurljala v ruske medije. Mnenje Rusov je, da je država preveč centralizirana, da pa hkrati regionalni guvernerji ignorirajo oz. ne uveljavijo kar 80-odstotkov predsedniških dekretov Medvedjeva. "Se strinjam. Ne nasprotujem ničemur, kar ste povedali," je bil odkrit trenutni ruski premier.

"Imamo določene ideje, kako razširiti neposredno demokracijo, toda za zdaj je še prezgodaj, da to razkrijemo. Britanci pravijo, da so za trato potrebovali 400 let, toda mi nimamo toliko časa," je bil slikovit Putin, ki pa najverjetneje ne bo znova uvedel neposrednih guvernerskih volitev. Omenjena vladna anketa je razkrila, da polovica ruskih guvernerjev, ki jih neposredno imenuje predsednik, v svojih pokrajinah uživa manj kot 20-odstotno podporo. Čeprav jih velika večina izhaja iz vladne stranke Enotna Rusija, pa je Putin priznal, da bodo guvernerji v prihodnje odgovornejši ljudstvu.

"Berlusconi je eden poslednjih Mohikancev"
Putin se je dotaknil tudi "padca" svojega dobrega prijatelja Silvia Berlusconija. "Z Berlusconijem imava dober odnos. Je eden največjih evropskih voditeljev," je prepričan Putin, ki je pred novinarji Berlusconija pohvalil še zato, ker je vedno rekel, kar je mislil. Za Italijo je bil "dejavnik notranje politične stabilnosti," je še menil Putin ter dodal, da bi morali biti Italijani na svojega kontroverznega premierja ponosni.