Ruski predsednik Putin zatrjuje, da Rusija nima namena
Ruski predsednik Putin zatrjuje, da Rusija nima namena "zgraditi imperija". Foto: EPA
false
Rusija je začela svoje vojaške operacije v Siriji izvajati konec septembra. Zahod Rusijo obtožuje, da napada vse nasprotnike Al Asada, ne samo Islamske države. Foto: EPA

Kot je po poročanju ruske tiskovne agencije Sputnik dejal Putin, pri ruski zračni operaciji v Siriji ni šlo za "spontano dejanje", ampak je bila skrbno načrtovana vnaprej. "Kopenska operacija ne pride v poštev. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, tega ne bomo naredili in naši sirski prijatelji to vedo," je dejal.

Rusija ne namerava "zgraditi imperija", je zatrdil. Vsa njena dejanja naj bi bila namreč usmerjena le v zaščito njene suverenosti in neodvisnosti.

Kot je dodal, pa se morajo zahodne partnerice zavedati, da bo Rusija uporabila svoje visoko tehnološko orožje. Napovedal je tudi, da nameravajo rusko vojsko opremiti s sistemom za natančno vodenje izstrelkov 3M-14T kalibr, ki so ga že uporabili v Siriji. Pred dnevi so na cilje v Siriji te rakete namreč izstrelili z ruskih ladij v Kaspijskem morju, kar naj bi bilo celo prvič, da je Rusija v boju izstrelila tovrstne rakete z morja na kopenske cilje.

Mednarodna nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) je sicer opozorila, da je bila v letalskih napadih v Siriji uporabljena nova vrsta ruskih kasetnih bomb. Nemška tiskovna agencija dpa pa poroča, da je šlo za bombe, namenjene uničevanju oklepnih vozil. Uporabili so jih pred tednom dni v Alepu.

HRW sicer ni mogel potrditi, ali so te bombe uporabile ruske ali sirske sile. Gre za prepovedano orožje. Kasetne bombe so leta 2008 prepovedali z mednarodno konvencijo.

Moskva in Washington usklajujeta napade
Kot so sporočili iz Moskve in Washingtona, so ZDA in Rusija v soboto dosegle napredek glede usklajevanja zračnih napadov v Siriji. Obe državi namreč želita preprečiti morebitne vojaške incidente v sirskem zračnem prostoru, saj obe izvajata zračne napade v tej državi.

Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi pogovore označilo za profesionalne in konstruktivne in tako kot ameriško ministrstvo sporočilo, da so v prihodnosti načrtovani novi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusi in Al Asad v skupno ofenzivo
Potem ko je Rusija konec septembra začela izvajati zračne napade na položaje Islamske države in drugih oboroženih skupin v Siriji, je v soboto nadaljevala intenzivne napade na cilje v sirskih pokrajinah Latakija in Idlib. Ob tem so sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada na tleh napredovale v bojih proti upornikom v pokrajinah Hama in Latakija.

V Hami so sirske sile ob ruski podpori iz zraka zasedle več območij, med njimi strateško pomemben kraj Atšan. Sirske režimske sile naj bi skušale zavzeti tudi mesto Han Šejhun v sosednji pokrajini Idlib ob avtocesti, ki povezuje Alepo in Damask in ki jo na več delih nadzorujejo uporniki, še poroča AFP.