Putin se bo v nedeljo potegoval za vrnitev v Kremelj. Foto: EPA
Putin se bo v nedeljo potegoval za vrnitev v Kremelj. Foto: EPA

Po spornih decembrskih parlamentarnih volitvah je bil ruski premier Putin soočen z največjimi protesti v času njegove 12-letne vladavine, na katerih so protestniki zahtevali razveljavitev in ponovitev volitev zaradi številnih nepravilnosti, ki so po njihovem mnenju šle na roko Putinovi stranki Enotna Rusija.

Kljub množičnim protestom, ki jih do zdaj ni bil vajen, je Putin izrazil prepričanje, da lahko zadrži oblast in podporo brez popuščanja zahtevam svojih nasprotnikov.

V ponedeljek, 5. 3., ob 17. uri vabljeni k poslušanju Studia ob 17-ih na 1. programu Radia Slovenija, kjer bo pogovor tekel o Rusiji po predsedniških volitvah.

Na srečanju s tujimi uredniki medijev je na vprašanje, ali bo po volitvah zatrl opozicijo, odgovoril: "Zakaj bi moral storiti to? Ne vem, od kod prihajajo ti strahovi. Ničesar takega ne načrtujemo."

Ruske oblasti so v preteklosti odločno obračunale z nasprotniki, a so med zadnjimi protesti vseeno pokazale nekaj popustljivosti in se celo dogovarjale z voditelji protestov o prizoriščih za shode.

Kljub znatni prisotnosti policije je ta le redko posredovala. Vseeno nekateri aktivisti pričakujejo, da se bo to spremenilo po nedeljskih volitvah in bo sledila zadušitev protestov.

A Putin je ovrgel te strahove. "Nasprotno. Vsi naši predlogi so usmerjeni v oblikovanje dialoga z vsemi, s tistimi, ki nas podpirajo, in tistimi, ki nas kritizirajo," je dejal v izjavi, ki je bila objavljena na spletni strani njegove vlade.

Putin je zatrdil, da si skupaj s predsednikom Dmitrijem Medvedjevom prizadevata za liberalizacijo političnega sistema, in sicer tudi s ponovno uvedbo volitev za guvernerje regij in dopuščanjem večjega števila političnih strank.

Odločno je Putin zavrnil možnost ponovitve parlamentarnih volitev, kar je ena izmed glavnih zahtev protestnikov. "Ne," je bil kratek in jasen odgovor na vprašanje, ali bo razpisal predčasne volitve.