Nekaj ur trajajoče novinarske konference se je udeležilo več kot tisoč ruskih in tujih novinarjev. Foto: EPA
Nekaj ur trajajoče novinarske konference se je udeležilo več kot tisoč ruskih in tujih novinarjev. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin se je med novinarsko konferenco dotaknil niza vprašanj. Foto: EPA
Vladimir Putin
V prvi polovici prihodnje leta naj bi Putin v Moskvi gostil ameriškega predsednika Baracka Obamo. Foto: EPA
Putin: Ne vodim avtoritarnega režima

60-letni Putin je na maratonski novinarski konferenci v Moskvi dejal, da so govorice o zdravstvenih težavah zgolj v interesu njegovih političnih nasprotnikov, ki tako želijo pod vprašaj postaviti legitimnost oblasti. Svojim nasprotnikom je svetoval, "naj ne čakajo na njegov konec".

"Lahko podam le tradicionalen odgovor na vprašanje o svojem zdravju: kar sanjajte," je dejal.

Ruski predsednik je tudi zavrnil, da bi imela Rusija avtoritarni sistem in kot najboljši dokaz za to navedel dejstvo, da je sam po dveh mandatih na čelu države zapustil predsedniški položaj. "Če bi ocenil, da je boljša avtoritarna pot, bi spremenil ustavo," je zatrdil.

Glede prepovedi posvojitve ruskih otrok v ZDA, ki jo je v sredo v drugem branju potrdila duma, je dejal, da je to legitimen odgovor na ameriški zakon, ki poziva k sankcijam proti Rusom, ki domnevno kršijo človekove pravice. Po njegovih besedah gre tudi za odgovor na to, da ZDA ne zaščitijo dovolj otrok, ki so bili posvojeni iz Rusije.

Putin je podal pozitivno oceno gospodarskih parametrov razvoja v letošnjem letu in dejal, da gre za "rezultat zavestnih dejavnosti ruske vlade. Rast BDP-ja je bila med januarjem in oktobrom 3,7-odstotna, kar je sicer nekaj manj kot pred letom dni, to pa Putin pripisuje evropski dolžniški krizi in počasnejši rasti ameriškega ter kitajskega gospodarstva.

Skrb za Sirijo, ne za Asada
Rusija je ne bo odstopila od priznanja separatističnih gruzijskih pokrajin Abhazije in Južne Osetije, čeprav se je v Gruziji po nedavnih parlamentarnih volitvah zamenjala oblast. Sam sicer vidi pozitivne znake nove gruzijske vlade pod vodstvom milijarderja Bidzine Ivanišvilija, ki je svoje bogastvo ustvaril v Rusiji.

Glede vojne v Siriji je Putin dejal, da je glavna skrb Moskve usoda države in položaja sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Po njegovih besedah želi Rusija preprečiti, da bi sirski režim in uporniki samo zamenjali vloge ter se bojevali še naprej.

Rusija nima "praktično nobenega interesa" v Siriji, vendar si ne želi videti, da bi se ponovile napake iz Libije, ki po njegovem prepričanju zdaj razpada.

Ruski predsednik je tudi dejal, da je pripravljen dati ruski potni list francoskemu igralcu Gerardu Depardieuju, če bi zanj zaprosil, potem ko je pred dnevi sporočil, da zaradi 75-odstotne obdavčitve najvišjih dohodkov zapušča Francijo.

Putin se je na novinarski konferenci dotaknil tudi napovedi o koncu sveta, a je sam izključil možnost, da bi se v petek dejansko to zgodilo. Sam je sicer dejal, da ve, kdaj bo prišlo do konca sveta. "Vem, kdaj bo konec sveta," je dejal in za trenutek obmolčal. "Konec sveta bo nekje čez 4,5 milijarde let. Takšen je sistem delovanje našega Sonca. Reaktor se bo vžgal in vsega bo konec. Toda pred tem se bo Sonce spremenilo v majhno belo pritlikavko," je povedal. Na vprašanje, ali se boji konca sveta, je Putin odgovoril: "Zakaj bi se bal neizogibnega?"
Putin: Ne vodim avtoritarnega režima