Putinov nagovor je trajal uro in dvajset minut. Foto: EPA
Putinov nagovor je trajal uro in dvajset minut. Foto: EPA
Putinov letni nagovor

"Politik, ki sprejema denar zunaj meja Ruske federacije, ne more biti politik na njenem ozemlju," je poudaril ruski predsednik v svojem prvem nagovoru po ponovni izvolitvi za tretji šestletni mandat na volitvah letos spomladi. Ruske politike je opozoril, da ne smejo sprejeti finančne podpore iz tujine.

Putin se je zavzel za več rojstev in po njegovih besedah bi morali biti trije otroci pravilo, zato je napovedal večjo finančno podporo družinam in območjem, ki jih je najbolj prizadela demografska kriza.

Število prebivalcev v Rusiji se je lani zmanjšalo na 141,9 milijona s 148,7 milijona leta 1992 glede na podatke Svetovne banke.

Putin je znova opozoril pred ekstremizmom in pozval k etničnemu sožitju, saj kljub raznolikosti "ostajajo en narod - ruski".

"Ohraniti moramo nacionalno identiteto in ne smemo se izgubiti kot narod," je dejal Putin, ob tem pa obljubil podporo "institucijam, ki predstavljajo tradicionalne duhovne vrednote", s čimer je imel v mislih Rusko pravoslavno cerkev, katere patriarh je sedel v prvi vrsti med njegovim govorom.

Putin je tudi napovedal krepitev ruskega gospodarstva in vojaške moči. Obljubil je 25 milijonov novih delovnih mest in spodbude za učitelje, zdravnike, inženirje in druge.

Glede zunanje politike je Putin dejal, da Rusija deluje kot protiutež tistim, ki sejejo kaos, s tem pa namignil na ameriške vojaške operacije v tujini in podporo zahodnih držav nasprotnikom oblasti v Libiji in Siriji.

Putinov letni nagovor