Ruski predsednik Vladimir Putin želi preveriti bojno pripravljenost vojaških sil osrednje regije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin želi preveriti bojno pripravljenost vojaških sil osrednje regije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Petro Porošenko
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je prvič od prevzema oblasti obiskal vzhodno regijo Doneck in razglasil enostransko enotedensko premirje, a uporniki ne kažejo namena, da bi odložili orožje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Putin odredil polno vojno pripravljenost

Namero o izvedbi vojaške vaje so iz Moskve sporočili v petek; v okviru vaje, ki bo potekala do 28. junija, nameravajo preveriti bojno pripravljenost celotnega sestava vojaških sil osrednje regije.

Vajo bodo izvedli dan po tem, ko je Kremelj potrdil, da Rusija kopiči svoje sile na meji z Ukrajino. V odzivu Kremlja je tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov v petek pojasnil, da pomeni kopičenje vojske ob meji z Ukrajino krepitev obmejnega pasu, kar je bilo odrejeno že pred tedni.

Spopadi se nadaljujejo
Medtem so ukrajinske obmejne straže sporočile, da proruski uporniki nadaljujejo napade na vladne sile na separatističnem vzhodu, in to čeprav je v petek novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko odredil enotedensko enostransko prekinitev ognja. Po podatkih službe ukrajinske obmejne straže so bili ranjeni trije vojaki.

Proruski uporniki ne verjamejo Porošenkovi napovedi premirja
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je prvič od prevzema oblasti v petek obiskal vzhodno regijo Doneck in razglasil enostransko enotedensko premirje, kar je prva točka njegovega mirovnega načrta.

"Že stokrat smo od ukrajinske nacionalne garde in vojske slišali trditve o premirju, a vojaških operacij niso prekinili niti za minuto," je dejal vodja proruskih upornikov v Donecku Andrej Purgin. Tudi vodja samooklicane ljudske republike Lugansk Valerij Bolotov je sporočil, da se proruski borci ne nameravajo razorožiti. Ukrajinsko notranje ministrstvo pravi, da bo premirje tlakovalo pot mirovnemu načrtu, tisti, ki se ne bodo vdali, pa bodo "uničeni".

ZDA so uvedle nove sankcije
Zaradi netenja napetosti v Ukrajini so ZDA uvedle nove sankcije proti sedmim voditeljem proruskih oboroženih upornikov na vzhodu Ukrajine, vključno s samooklicanima županoma regij Doneck in Lugansk, guvernerji, poveljniki in načelniki mest. Njihovo premoženje v ZDA bo zamrznjeno, prav tako ne bodo mogli poslovno sodelovati z ameriškimi podjetji. ZDA in EU so uvedli sankcije proti Rusiji že marca letos.

Če se razmere na vzhodu države ne bodo v kratkem umirile, ZDA razmišljajo tudi o uvedbi sankcij proti ruskim ministrom za obrambo, finance in visoko tehnologijo.

Cena, ki jo bo morala plačati Rusija
V petek so ameriški predsednik Barack Obama, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Holland po telefonu ločeno izmenjali stališča do krize v Ukrajini in Iraku. Voditelji so se strinjali, da bodo ZDA z EU-jem sprejele usklajene ukrepe za ceno, ki jo bo morala Rusija plačati, če takoj ne sprejme konkretnih ukrepov za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine.

"Ruska vojska je destabilizator miru"
Bela hiša je sporočila, da so vsi trije voditelji pozdravili napoved ukrajinskega predsednika Petra Porošenka o enostranski enotedenski prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine. Znova so poudarili, da mora Rusija umakniti z meje svojo vojsko, ki je dejavnik destabilizacije v državi. Prav tako mora prekiniti dobavo orožja upornikom. ZDA namreč trdijo, da se je Rusija na meji z Ukrajino znova okrepila z vojaško navzočnostjo.

Putin odredil polno vojno pripravljenost