Putin je Rusijo označil za močno državo, ki hkrati spoštuje druge države. Foto: EPA
Putin je Rusijo označil za močno državo, ki hkrati spoštuje druge države. Foto: EPA
Kremelj
Rusijo je Putin v svojem govoru predstavil kot trdnjavo tradicionalnih vrednot. Foto: EPA

V tradicionalnem letnem nagovoru rojakom se je ruski predsednik odmaknil od običajne retorike iskanja zunanjega krivca za gospodarske težave države.

"Seveda občutimo posledice gospodarske krize, a odkrito moramo povedati, da posledice gospodarskega nazadovanja niso zunanje, pač pa imajo notranji značaj," je bil iskren Putin in dodal, da je eden izmed vzrokov delovna produktivnost, pri kateri Rusija za od dva- do trikrat zaostaja za vodilnimi državami.

"Moramo premostiti ta razkorak. Aktivirati moramo nove dejavnike razvoja," je dejal, potem ko je vlada napovedala, da naj bi imela Rusija letos zgolj 1,4-odstotno rast.

Ne podcenjujte Rusije
Putin je posvaril Zahod, naj ne podcenjuje ruske vojaške moči. V svojem nagovoru je Rusijo skušal prikazati kot državo z vse večjim vplivom in kot moralno protiutež ZDA, kljub izgubi svojega statusa po koncu hladne vojne.

"Nihče ne bi smel imeti iluzije, da si lahko zagotovi vojaško premoč nad Rusijo," je dejal pred poslanci, poslovneži, funkcionarji in cerkvenimi voditelji v polni dvorani Kremlja.

"Tega nikoli ne bomo dovolili. Rusija se bo odzvala na te izzive, politično in vojaško."

"Nikomur ničesar ne vsiljujemo"
Govor je nanesel tudi na Ukrajino, pri čemer je ruski predsednik zagotovil, da Moskva ne sili svoje zahodne sosede v carinsko unijo.

"Ničesar in nikomur nič ne vsiljujemo, a če si naši prijatelji želijo pridružiti, smo pripravljeni na sodelovanje na ravni strokovnjakov," je še dejal Putin.

V carinski uniji sta poleg Rusije že Belorusija in Kazahstan, pridružili pa naj bi se še Armenija in Kirgizija.

Putin je prepričan, da bodo vse sile v Ukrajini, kjer trenutno potekajo množični protivladni protesti zaradi zavrnitve pridružitvenega sporazuma z EU-jem, zmogle rešiti trenutne težave.

"Naš integracijski projekt temelji na enakih pravicah in na resničnem gospodarskem interesu. Sistematično bomo nadaljevali evroazijski proces, ne da bi pri tem nasprotovali drugim integracijskim projektom," je še dejal ruski predsednik.