Putin je večino časa namenil boju proti terorizmu in odnosom s Turčijo. Foto: Reuters
Putin je večino časa namenil boju proti terorizmu in odnosom s Turčijo. Foto: Reuters
Duma
Prisluhnili so mu poslanci, regijski guvernerji in predstavniki civilne družbe. Foto: Reuters
false
Verjetno še nekaj časa ne bomo priča prizoru rokovanja ruskega in turškega predsednika, Vladimirja Putina (na levi) in Recepa Tayyipa Erdogana (na desni). Fotografija je iz decembra 2014. Foto: EPA
Putin za enotno protiteroristično fronto

Putin je imel tradicionalni decembrski govor pred poslanci, v katerem je poudaril, da Rusija ne bo pozabila nedavne turške sestrelitve ruskega vojaškega letala. "Ne bomo pozabili tega sodelovanja s teroristi. Vemo, kdo v Turčiji služi in dovoljuje teroristom, da kujejo dobiček," je bil znova kritičen do Ankare. Ob tem je poudaril, da so Turki na splošno dobri, delavni in nadarjeni in da jih ne enači "z delom trenutno vladajoče elite, ki je neposredno odgovorna za smrt ruskih vojakov v Siriji".


Njegov govor se je začel z minuto molka v spomin na ruske žrtve terorizma, tudi v spomin na 224 ljudi, ki so bili na krovu ruskega letala, v katerem je 31. oktobra eksplodirala bomba. Poklonili so se tudi ruskima pilotoma bojnega letala Su-24, ki je bilo sestreljeno na turško-sirski meji.

Putin je tudi napovedal, da bo Turčija "več kot enkrat" obžalovala to, kar je storila, ter da se tisti, ki mislijo, da se bo Rusija ustavila le pri gospodarskih sankcijah, močno motijo. Kot je znano, se je Rusija že odločila za prepoved uvoza nekaterih živil iz Turčije, ruski turisti so tudi nehali hoditi na počitnice v Turčijo in Putin je napovedal nadaljnje korake v tej smeri.

Žrtev zaostrovanja tudi Turški tok
Posledice zaostrovanja odnosov med državama se kažejo tudi na energetskem področju. Ruski minister za energijo Aleksander Novak je tako danes sporočil, da sta Rusija in Turčija pretrgali pogovore o gradnji plinovoda Turški tok, alternative propadlemu Južnemu toku. "Pogovori so trenutno prekinjeni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Novak.

Že predtem je predsednik uprave ruskega državnega plinskega velikana Gazprom Aleksej Miller glede pogovorov o tem geostrateško pomembnem energetskem projektu dejal: "Če Turčija meni, da projekt potrebuje, se mora obrniti na nas." Kot je dodal, Turčija ni dala nobenega predloga.

Plinovod Turški tok je postal pomemben, potem ko se je Rusija zaradi rusko-ukrajinske krize in pomislekov Evropske komisije odpovedala projektu gradnje plinovoda Južni tok, prek katerega bi ruski plin dobavljala na evropske trge, tudi prek Slovenije. Plin naj bi zdaj iz Rusije prek Turčije pripeljal do Grčije in s tem v EU, a tudi do tega projekta so v Bruslju zelo kritični.

Rusija naj bi po prvotnih načrtih plin po Turškem toku začela pošiljati že decembra 2016, letna zmogljivost plinovoda pa naj bi bila 63 milijard kubičnih metrov. Že pred zaostritvijo pa je postalo jasno, da ambicioznega roka ne bo mogoče uresničiti, tudi pričakovana letna zmogljivost je bila prepolovljena.

"Obžalovali bodo svoje dejanje"
"Ne bomo se podali v vojskovanje. A če kdo misli, da jo bodo tisti, ki so zagrešili ta grozljivi vojni zločin, umor naših ljudi, odnesli le z ukrepi, ki zadevajo njihove paradižnike, ali nekaterimi omejitvami v gradbeništvu in v drugih sektorjih, se močno motijo. Še enkrat jih bomo spomnili na to, kar so storili - obžalovali bodo svoje dejanje."

Turčija ves čas vztraja, da so njeni lovci rusko letalo sestrelili, ker je vstopilo v njen zračni prostor, Rusija pa trdi, da je bilo uničeno zato, ker je bombardiralo naftne objekte in rafinerije, v katerih skrajneži Islamske države preprodajajo nafto turškemu političnemu vrhu. "Verjetno le Alah ve, zakaj so to storili. Očitno se je Alah odločil, da bo kaznoval vladajočo elito v Turčiji s tem, da jim je vzel razum," je dejal Putin.

Brez dvojnih meril
Dejal je še, da se ruski vojaki v Siriji bojujejo za varnost, in poudaril, da prizadevanja samo ene države ne bodo dovolj, da bi porazili mednarodni terorizem. "Države glede terorizma ne bi smele imeti dvojnih meril," je opozoril. "Posebno nevarnost danes predstavljajo borci, ki so se zbrali v Siriji," je dodal. Po njegovih besedah je bilo vmešavanje mednarodne skupnosti v Siriji in Iraku vzrok kaosu, medtem ko se ruske sile v Siriji bojujejo s privolitvijo predsednika Bašarja Al Asada in so uspešne v boju proti terorizmu.

Putin za enotno protiteroristično fronto