Moskva obtožuje Ankaro, ta obtožuje Moskvo, Turčija izraža sožalje, Moskva zahteva opravičilo. Foto: Reuters
Moskva obtožuje Ankaro, ta obtožuje Moskvo, Turčija izraža sožalje, Moskva zahteva opravičilo. Foto: Reuters
false
Lavrov ni izrazil zadoščenja zaradi turškega sožalja. Foto: EPA
Erdogan vrača žogico Rusiji
Prvo srečanje turškega in ruskega ministra

"Izrazili smo našo užaloščenost in naše sožalje zaradi ruskega pilota, ki je izgubil svoje življenje," je po poročanju turških medijev Cavusoglu dejal ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu, s katerim se je sešel v Beogradu ob robu ministrskega zasedanja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Cavusoglu je sicer za turške medije še dodal, da bi bilo nerealno pričakovati, da bi se vse težave z Rusijo rešile že na enem srečanju, vendar pa da je pomembno, da so komunikacijski kanali odprti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lavrov: Nič novega
Lavrov je na drugi strani izjavil, da na srečanju s Cavusoglujem "ni slišal ničesar novega". Po poročanju Reutersa je dejal, da je Rusija ponovila svoja stališča glede sestreljenega letala. Srečanje Cavusogluja in Lavrova je bilo prvo visoko srečanje med predstavnikoma Rusije in Turčije po turški sestrelitvi ruskega letala.

Na plenarnem zasedanju Ovseja je Cavusoglu sicer dejal tudi, da se ne bi smelo mešati skupnih prizadevanj v boju proti džihadistom Islamske države in kršenja turškega zračnega prostora, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.


Erdogan vrnil žogico Rusiji
Potem ko je Moskva objavila domnevne dokaze, da je v nezakonito trgovino z nafto z IS-jem vpleteno turško vodstvo, vključno s predsednikom Recepom Tayyiom Erdoganom in njegovimi družinskimi člani, je Erdogan poslovanja z IS-jem obtožil Rusijo.

Erdogan je tako izjavil, da ima dokaze, da je Rusija vpletena v nezakonito trgovino z nafto s skrajneži Islamske države v Siriji. "V rokah imamo dokaze. Razkrili jih bomo svetu," je dejal v govoru v Ankari, ki ga je prenašala televizija. Tega za zdaj še niso storili. Kot nemoralne pa je zavrnil obtožbe Moskve, da je z družino vpleten v to trgovino. Znova je poudaril, da mora Moskva trditve, izrečene v sredo, dokazati.

V Moskvi so kot dokazno gradivo predložili fotografije satelitskih posnetkov (na katerih so vidni tovornjaki, ki prevažajo nafto), videoposnetke zračnih napadov ruskih sil na skladišča z nafto IS-ja in zemljevide tihotapskih poti. Erdogan je že v sredo trditve zavrnil kot "klevetanje" in Moskvi zagrozil s povračilnimi ukrepi.

"Zatekajo se k propagandi"
Turški premier Ahmet Davutoglu je Rusijo obtožil, da uporablja metode sovjetske propagande, ko obtožuje turške voditelje, da od IS-ja kupujejo nafto. "Med hladno vojno je obstajal sovjetski propagandni stroj. Imenoval se je laži Pravde, po časopisu ruske komunistične stranke v času Sovjetske zveze," je dejal Davutoglu. "Mislili smo, da je minilo sovjetsko obdobje Rusije, a se po malem vrača - Moskva se znova zateka k metodam propagande, da bi prikrila težave s sosedami," je dejal, a poudaril, da teh laži nihče ne upošteva.

Erdogan vrača žogico Rusiji
Prvo srečanje turškega in ruskega ministra