Vladimir Putin je podpisal odlok o napovedanih gospodarskih ukrepih proti Turčiji. Foto: Reuters
Vladimir Putin je podpisal odlok o napovedanih gospodarskih ukrepih proti Turčiji. Foto: Reuters
Turčija
V Turčiji so v preteklih dneh potekali številni protiruski protesti. Foto: Reuters

Gre za povračilne ukrepe Moskve proti Turčiji po sestrelitvi ruskega vojaškega letala. Z začetkom novega leta turški državljani ne bodo mogli več potovati v Rusijo brez vizumov, ruska podjetja tudi ne bodo smela več podaljševati pogodb z delavci iz Turčije.

Obenem je Rusija prepovedala čarterske polete med državama in prodajo turističnih aranžmajev v Turčiji. Putin je vladi naročil, naj iz varnostnih razlogov poostri nadzor nad dejavnostmi turških letalskih prevoznikov v Rusiji in zagotovi varnost prometa v pristaniščih v Črnem in Azovskem morju. Predstavniki Kremlja so zapisali, da gre za "ukrepe, ki zagotavljajo nacionalno varnost Rusije in ščitijo njene državljane."

Erdogan obžaluje sestrelitev letala
Turški predsednik Tayyip Erdogan je svojim privržencem dejal, da mu je žal strmoglavljenja ruskega vojaškega letala, ki so ga sestrelile turške letalske sile. Erdogan je na srečanju s svojimi podporniki najprej branil ukrepe Turčije in kritiziral dejanja Rusije v Siriji, nato pa je izrazil obžalovanje, da se je zgodil incident, ki je močno ohladil odnose med Ankaro in Moskvo.

"Želimo si, da se to ne bi zgodilo, a se je. Upam, da se kaj podobnega ne bo več ponovilo," je dejal Erdogan, ki meni, da bi morali v tem trenutku obe strani delovati trezno in z mislijo na prihodnost. Kot je dejal Erdogan, sam upa, da bo podnebna konferenca v Parizu priložnost za srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in zmanjšanje napetosti med državama. Erdogan je že v petek dejal, da noče pokvariti odnosov z Moskvo. S tem je naredil prvi korak, a Putin je dejal, da preden se bo pripravljen pogovarjati z Erdoganom, pričakuje od Turčije opravičilo. Sestrelitev letala je označil za "nož v hrbet", Turki pa so dejali, da se Rusija s svojimi operacijami v Siriji "igra z ognjem".

Opozorilo pred potovanji v Rusijo
Turčija je v soboto izdala opozorilo svojim državljanom, naj se odpovedo potovanjem v Rusijo, če to ni nujno. Za izdajo opozorila se je turško zunanje ministrstvo odločilo, ker imajo turški turisti v Rusiji "težave". Sicer sta državi gospodarsko zelo povezani. Rusija je drugi največji turški izvozni partner, v Turčijo pa je na primer lani potovalo več kot tri milijone ruskih turistov.

Putinov predstavnik Dmitrij Peskov je v soboto dejal, da je po mnenju Rusije "trenutno težko ugotavljati raven predvidljivosti dejanj turškega vodstva", zato bi morale države, ki lahko vplivajo na Turčijo, "poskušati zagotoviti določeno predvidljivost" dejanj Ankare.

Na meji novi turški tanki
Na rusko krepitev vojaških sil in navzočnosti v Siriji se je s kopičenjem in razkazovanjem vojaške moči odzvala tudi Turčija. Na mejo je bilo napotenih okoli 100 tankov, poročajo turški mediji, večina na obmejno področje province Hatay, ki meji na Latakijo (Sirija), kjer je bil sestreljen ruski Su-24. Prav tako Turki pišejo, da so na mejo napotili sistem Koral za elektronsko vojskovanje in motenje nasprotnikovih radarjev in opazovalnih sistemov.

ZDA želijo, da Turčija okrepi nadzor na sirski meji
Ameriška vlada od Turčije zahteva, naj z več tisoč vojaki zavaruje okoli 100 kilometrov meje s Sirijo, ki jo po prepričanju Washingtona Islamska država uporablja za tihotapljenje orožja in tujih borcev. O tem poroča časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na ameriške vladne vire. Pentagon ocenjuje, da bo potrebnih okoli 30.000 vojakov. Ankara naj bi se strinjala, da je potreben strožji nadzor meje. Ključno naj bi bilo zaprtje meje za džihadiste med turškim mestom Kilis in sirskim Džarabulusom.

Ameriške in turške oblasti so se po navedbah časnika julija načeloma dogovorile o skupni operaciji na turško-sirski meji, a sestavljanje podrobnega načrta so ovirali pomisleki obeh strani. ZDA so pripravljene na zračne napade južno od meje, da bi podprle zmerne sirske upornike, a so načrt otežili ruski zračni napadi in kaotične razmere na bojišču.