Vojaške operacije se nadaljujejo in vsak dan je smrtnih žrtev več. Foto: EPA
Vojaške operacije se nadaljujejo in vsak dan je smrtnih žrtev več. Foto: EPA
Minsk
Gostitelj vrha, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, je že samo srečanje med Putinom in Porošenkom označil za uspeh. Foto: Reuters

Putin in Porošenko sta se na prvem dvostranskem srečanju od začetka junija pogovarjala na štiri oči več kot dve uri ob robu vrha evrazijske carinske unije v Minsku, ki so se ga udeležili tudi visoki predstavniki EU-ja. Porošenko je ocenil, da so pogovori dali določen rezultat, a ne dovolj za končanje več kot štirimesečnega konflikta med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine. Izpostavil je svoj mirovni načrt za območje, ki da so ga podprle vse strani v Minsku.

"Pripravljen bo načrt, da bi čim prej dosegli režim premirja, ki mora biti vsekakor dvostranskega značaja," je dejal Porošenko. Putin je izrazil pripravljenost Moskve, da stori vse za mirovni proces v Ukrajini, če se bo začel, ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je izpostavil nujnost premirja.

Dogovor o humanitarni pomoči
Predsednika sta se dogovorila za obnovitev pogovorov t. i. kontaktne skupine, v kateri je poleg obeh držav še Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Po prepričanju Porošenka bi sicer morala ta razpravljati o dvostranski prekinitvi ognja, ki bi jo nadziral Ovse.

Putin je zatrdil, da sta z ukrajinskim kolegom dosegla tudi "določen dogovor" o napotitvi humanitarne pomoči na vzhod Ukrajine. Moskva je v ponedeljek namreč napovedala, da bo ta teden tja poslala še en humanitarni konvoj, potem ko je Ukrajina njen prvi konvoj minuli teden označila za invazijo. Predsednika sta se dogovorila, da bo Rusija poslala konvoj pod okriljem Rdečega križa in v sodelovanju z oblastmi v Kijevu.

Putin in Porošenko sta se dogovorila tudi o obuditvi pogajanj o dobavi plina. Rusija je namreč junija zaradi spora o cenah napovedala, da bo že v septembru novo tristransko srečanje Rusije, Ukrajine in EU-ja, na katerem bodo poskušali rešiti plinski spor. Oettinger se bo v pripravah na to srečanje ta petek v Moskvi sešel z ruskim ministrom za energetiko Aleksandrom Novakom.

Nove in nove smrtne žrtve
Z nemirnega vzhoda Ukrajine medtem poročajo o nadaljevanju nasilja med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti. Tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Andrej Lisenko je sporočil, da je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 13 vojakov, 36 pa je bilo ranjenih. O novih topniških spopadih so poročali iz Donecka, kjer so umrli trije ljudje.

Kijev je zaznal tudi velik konvoj tankov in težkega orožja, ki naj bi prišel iz Rusije in je na poti proti Telmanovi, mestu, ki leži približno 80 kilometrov južno od Donecka in 20 kilometrov od ruske meje.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je izrazil pričakovanje, da bo zveza Nato Ukrajini namenila "praktično pomoč", odločitev o čemer pričakuje na vrhu zveze Nato prihodnji teden v Walesu. Medtem pa je generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen za britanski Guardian dejal, da bodo na vrhu skušali premostiti razlike v zavezništvu ter sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili hiter premik Natovih vojaških sil v regijo.

Kot je dejal, bi lahko uporabili Natove sile za hitro posredovanje, poteza pa ne bo vključevala vzpostavitve trajnih baz v regiji, k čemur so sicer pozvale nekatere članice Nata, kot so Poljska in baltske države. Začasne Natove sile bodo na območju ostale, dokler bo to potrebno, je še dejal Rasmussen.

Brez napredka pri reševanju ukrajinske krize
Brez napredka pri reševanju ukrajinske krize