Od začetka spopadov naj bi bilo ubitih že 620 ukrajinskih vojakov. Foto: Reuters
Od začetka spopadov naj bi bilo ubitih že 620 ukrajinskih vojakov. Foto: Reuters

"Vojaki so sodelovali v patrulji, ki je nadzirala del rusko-ukrajinske meje, in so jo na neoznačenem delu prečkali po nesreči. Po nam znanih podatkih se ob zajetju niso upirali ukrajinskim silam," je povedal neimenovani vir pri ruskem obrambnem ministrstvu, ki je še dodal, da je do zdaj ob različnih priložnostih mejo prečkalo že okoli 500 ukrajinskih vojakov, a tega niso javno omenjali.

Ukrajinska varnostna služba je sporočila, da je vojska v bližini vasi Dzerkalne okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Donecka zajela deset ruskih padalcev. "Ruske vojake smo zajeli z osebnimi dokumenti in orožjem. Sprožili smo kriminalno preiskavo o prečkanju meje oboroženih ruskih državljanov," se je glasila izjava za javnost.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je dejal, da se zajeti vojaki v Ukrajini niso znašli po nesreči, ampak so bili na posebni misiji.

Še predtem je v ponedeljek ukrajinska vojska sporočila, da je iz Rusije mejo prestopilo deset tankov in dva oklepnika. Ukrajinska vojska naj bi uničila dva tanka in zaprla območje.

Spopadi na "novi fronti" na vzhodu Ukrajine
Blizu ruske meje na jugu regije Doneck so danes izbruhnili spopadi. Ukrajinski varnostni in obrambni svet je na svojem profilu na Twitterju zapisal, da poskuša Rusija tam odpreti novo fronto. Nekateri prebivalci mesta so pred obstreljevanjem zbežali z avtomobili, na katere so nalepili velike napise "otroci". Iz Donecka pa poročajo o novih topniških napadih ukrajinske vojske, pri čemer so b ili ubiti trije civilisti.

Oblak dima, ki so ga povzročili topniški izstrelki, se vije nad mestom Novoazovska, ki leži 12 kilometrov od ruske meje. Na tem območju je v ponedeljek po navedbah oblasti v Kijevu rusko mejo prestopil konvoj oklepnih vozil, ki pa so ga ustavili ukrajinski obmejni stražarji. Na obali Azovskega morja v regiji Doneck je bil več mesecev mir. Maja je bilo v spopadih v Mariupolu, ki se nahaja kakih 35 kilometrov stran, ubitih več kot deset ljudi, vendar je ukrajinska vojska upornike kmalu pregnala iz mesta in vzpostavila nadzor.

Po ukrajinskega podatkih varnostnega in obrambnega sveta je bilo sicer v bojih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti v zadnjih 24 urah ubitih 250 upornikov. Na ukrajinski strani je bilo ubitih ali ranjenih 80 vojakov.

Ukrajinci zajeli ruske vojake
Ukrajinci zajeli ruske vojake