Putin se je v Baškortostanu srečal z islamskimi kleriki. Foto: EPA
Putin se je v Baškortostanu srečal z islamskimi kleriki. Foto: EPA

Na avtobusu v Volgogradu se je v ponedeljek razstrelila samomorilska napadalka in ubila najmanj šest potnikov, medtem ko jih je bilo več kot 30 ranjenih. Po ugotovitvah preiskovalcev je bila 30-letna Naida Asijalova na poti iz rojstnega Dagestana na vzhodu severnega Kavkaza v Moskvo.

Po poročanju ruskih medijev je bila Asijalova avarskega rodu in je bila v razmerju z Rusom, ki se je spreobrnil v islam. Za njenim partnerjem Dmitrijem Sokolovom se je leta 2012 izgubila vsaka sled in naj bi se skrival nekje med islamskimi uporniki v Dagestanu.

Napad je vnovič vzbudil strahove za varnost na zimskih olimpijskih igrah, ki jih bo februarja prihodnje leto gostilo črnomorsko rusko mesto Soči na zahodu severnega Kavkaza.

"Nekatere politične sile uporabljajo islam, skrajne tokove znotraj njega, da bi oslabile našo državo in ustvarile spore na ruskem ozemlju, ki se jih lahko sproža od zunaj," je dejal muslimanskim verskim dostojanstvenikom v Ufi v pretežno islamski južni ruski regiji Baškortostan.

"Napetosti med Zahodom in islamom naraščajo in nekdo se skuša igrati s tem, ko priliva olje na ogenj," je dejal ruski predsednik, ki je klerike pozval k pomoči pri umirjanju napetosti.

Število muslimanov narašča
Napad je najbolj smrtonosen zunaj nemirnega Severnega Kavkaza od januarja 2011, ko je samomorilski napadalec na moskovskem letališču Domodedovo ubil 37 ljudi.

Putin sicer ni izrecno omenil, katere države ima v mislih, ko je govoril o spodbujanju islamskih skrajnežev.

V Rusiji živi okoli 20 milijonov muslimanov in predstavljajo 15 odstotkov prebivalstva, čeprav se njihovo število povečuje, predvsem na račun večje rodnosti od drugih državljanov.

Moskvo skrbi, da bi se nasilje islamskih skrajnežev razširilo tudi v druge dele države s pretežno muslimanskim prebivalstvom.