Predsednik separatistične regije Južne Osetije Leonid Tibilov in Vladimir Putin na srečanju marca lani. Foto: Reuters
Predsednik separatistične regije Južne Osetije Leonid Tibilov in Vladimir Putin na srečanju marca lani. Foto: Reuters

Sporazum predvideva, da bodo proruski separatistični borci Južne Osetije sprejeli nove operativne postopke, ki jih mora odobriti ruska vlada. Oboroženi borci se bodo po podpisu sporazuma lahko v rusko vojaško bazo v Južni Osetiji vključili kot ruski vojaki. Predvideno je tudi, da bo lahko Moskva nabornike iz Južne Osetije pošiljala v druge vojaške baze. Za zdaj še ni znano, koliko vojakov iz Južne Osetije naj bi vključili v rusko vojsko.

Gruzija je medtem ostro obsodila namero Moskve. Gruzijski zunanji minister Miheil Džanelidze je podpis vsakršnega sporazuma med Rusijo in de facto vodstvom Južne Osetije označil za nelegalnega.

Rusija uradno priznava neodvisnost Južni Osetiji
Moskva že več let nadzira Južno Osetijo na severovzhodu Gruzije, čeprav je sicer ena izmed redkih držav, ki uradno priznavajo njeno neodvisnost.

Južna Osetija se je tako kot Abhazija odcepila od Gruzije po državljanskih vojnah v 90. letih. Rusija je po petdnevnih spopadih z Gruzijo leta 2008 uradno priznala neodvisnost obeh držav.

Se pripravlja nasilna priključitev?
Nekateri kritiki menijo, da gre v primeru Osetije za ruske priprave na nasilno priključitev še enega ozemlja suverene države, kot se je to zgodilo z ukrajinskim polotokom Krim pred dvema letoma.