Novi ruski tanki Armata T-14, ki je bil prvič javnosti predstavljen že na lanski paradi. Foto: Reuters
Novi ruski tanki Armata T-14, ki je bil prvič javnosti predstavljen že na lanski paradi. Foto: Reuters
Parada je potekala ob poostrenih varnostnih ukrepih, saj je za varnost skrbelo kar 18.000 policistov in drugih pripadnikov ruskih varnostnih služb. Foto: Reuters
Parada zmage v Moskvi

Parado, na kateri je Rusija med drugim pokazala svoj novi tank Armata T-14, medcelinsko balistično raketo RS-24 Jars, pa brzostrelke AK-74M ter letalske lovce Su-35, kot jih ruska vojska uporablja za napade na teroristične skupine v Siriji, in tupoljev Tu-22M3, je spremljal tudi predsednik Vladimir Putin.

V govoru je čestital ob dnevu zmage, mednarodno skupnost pa pozval k skupnemu boju proti globalnemu terorizmu in oblikovanju novega mednarodnega varnostnega sistema. "Premagati moramo to zlo. Rusija je odprta za združitev sil z drugimi državami, pripravljena je na oblikovanje novega mednarodnega varnostnega sistema," je dejal.

Poudaril je še, da bo zmaga nad nacizmom za vedno ostala sveti podvig ruskega naroda in da je sovjetski narod takrat prinesel svobodo tudi drugim narodom. Med drugo svetovno vojno je umrlo okoli 27 milijonov sovjetskih vojakov in civilistov, zmaga sovjetske Rdeče armade pa je vir ponosa v Rusiji.

Poostrena varnost
Parada je potekala ob poostrenih varnostnih ukrepih, saj je za varnost skrbelo kar 18.000 policistov in drugih pripadnikov ruskih varnostnih služb, potem ko je ruska obveščevalna služba FSB dobila namige, da naj bi se "teroristi iz Srednje Azije" pripravljali na napad na parado.

Na moskovski paradi je ob Putinu sedel kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev, vendar drugih tujih voditeljev ni bilo med častnimi gosti. Zaradi ukrajinske krize se namreč lani zahodni voditelji niso udeležili parade ob 70. obletnici zmage nad nacizmom, tako da je Putin dan zmage zaznamoval ob navzočnosti voditeljev Kitajske in Kube ter drugih Moskvi naklonjenih voditeljev. Putin in Nazarbajev sta po paradi položila venec na grob neznanemu vojaku.

Ob 71. obletnici kapitulacije nacistične Nemčije leta 1945 in s tem konca druge svetovne vojne so danes slovesnosti pripravili tudi v nekaterih nekdanjih sovjetskih republikah. Manjšo parado so pripravili v ruskem letalskem oporišču Hmeimim v Siriji.

Parada zmage v Moskvi