Putin je čestitke ob obletnici zmage v drugi svetovni vojni poslal vsem voditeljem nekdanjih članic Sovjetske zveze, razen v primeru Gruzije in Ukrajine. V njunem primeru je čestital prebivalcem teh držav. Foto: EPA
Putin je čestitke ob obletnici zmage v drugi svetovni vojni poslal vsem voditeljem nekdanjih članic Sovjetske zveze, razen v primeru Gruzije in Ukrajine. V njunem primeru je čestital prebivalcem teh držav. Foto: EPA
false
V ponedeljek bo Moskva priča še eni izvedbi tradicionalne vojaške parade. Foto: EPA

Putin je ob tem dejal, da ne bi smeli dopustiti, da bi se zgodovina pisala na novo, tako kot ne bi smeli dopustiti, da bi se tragična zgodovina ponovila, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Naša skupna dolžnost je, da ohranjamo spomin na tiste, ki so umrli v veliki domoljubni vojni, in da na vse mogoče načine skrbimo za veterane," je zapisal.

Čestitke voditeljem, a ne vsem
Čestitke ob dnevu zmage, obletnici kapitulacije nacistične Nemčije leta 1945 in s tem konca druge svetovne vojne, je Putin naslovil na voditelje Azerbajdžana, Armenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana ter tudi gruzijskih separatističnih republik Abhazije in Južne Osetije. Čestital je tudi državljanom Gruzije in Ukrajine, ne pa tudi njihovim voditeljem.

Kot je dejal, je dan zmage "sveta proslava", ki bo za vedno ostala simbol herojstva in enotnosti narodov, ki so branili svoje dežele v krvavih bitkah in osvobodili svet nacizma.

Ruski predsednik je po poročanju Tassa še izrazil upanje, da bo prijateljstvo in bratstvo, ki je bilo na preizkušnji v skupnem boju med drugo svetovno vojno, še naprej temelj za nadaljnjo krepitev meddržavnih odnosov in povezovanja na celini.

V ponedeljek tradicionalna vojaška parada
V Moskvi bo v ponedeljek tradicionalna vojaška parada na Rdečem trgu. Parada bo potekala v znamenju strogih varnostnih ukrepov. Na ulicah mesta naj bi bilo kar 18.000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih služb.

Ruska obveščevalna služba FSB je namreč po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dobila namige, da naj bi se "teroristi iz Srednje Azije" pripravljali na napad na parado.