Zaradi vojne v Darfurju je moralo to sudansko pokrajino zapustiti že več kot 2,5 milijona ljudi. Foto: EPA
Zaradi vojne v Darfurju je moralo to sudansko pokrajino zapustiti že več kot 2,5 milijona ljudi. Foto: EPA

Če se bodo razmere nadaljevale, bodo vse dobrodelne dejavnosti in varovanje prebivalstva nepreklicno ogroženi.

Skupna izjava 14 agencij ZN-a o razmerah v Darfurju
Rdeči križ v Darfurju
V dobrodelni dejavnosti v Darfurju sodeluje 14 človekoljubnih organizacij in agencij. Foto: EPA
Begunci v Sudanu
Bodo begunci prepuščeni na milost ali nemilost vojskujočim se stranem? Foto: EPA

14 agencij ZN-a, ki so dejavne v sudanski pokrajini Darfur, opozarja pred nevarnostjo propada sistema dobrodelne pomoči v pokrajini. Dobrodelni delavci, ki ohranjajo življenja in varujejo milijone ljudi v Darfurju, so opozorili, da ne morejo nadaljevati svojega dela, če jim vse strani, udeležene v spopadih, ne zagotovijo varnosti.

Agencije ZN-a v skupni izjavi opozarjajo, da je bil dostop do dobrodelne pomoči decembra najslabši v vseh treh letih, odkar potekajo spopadi v pokrajini. Vedno več nasilja, ponavljajoči se napadi upornikov, bombni napadi na vasi in begunska taborišča ter napadi na dobrodelne delavce vplivajo na slabše delo dobrodelnih agencij, ki se po najboljših močeh trudijo, da bi olajšali trpljenje prebivalcem Darfurja.

Občutno poslabšanje v zadnje pol leta
Samo v zadnjih šestih mesecih je bilo z domov pregnanih več kot 250.000 ljudi, uporniki pa so napadli več kot 30 begunskih taborišč in ubili 12 delavcev ZN-a. Več kot 400 dobrodelnih delavcev se je moralo preseliti kar 31-krat, kar je zmanjšalo tudi učinkovitost dela človekoljubnih organizacij. Higiena v begunskih taboriščih je padla pod minimalno raven, kar je povzročilo izbruh kolere, ki je prizadela skoraj 3.000 ljudi, 147 pa jih je umrlo.

"Na vasi so padale bombe, bile so požgane, zaloge življenjskih potrebščin pa uničene. Spolno nasilje nad ženskami je zastrašujoče, ne moremo pa sprejeti tudi nasilja nad dobrodelnimi delavci. Razmere so nesprejemljive," so agencije zapisale v svoji izjavi.

Dobrodelni delavci lajšajo življenje civilistom
Agencije opozarjajo, da so v zadnjih dveh letih rešile življenja na tisoče civilistov, ki so se znašli v spopadih med vladnimi silami, milicami in uporniškimi skupinami, ki si želijo prevlade v pokrajini. V spopadih, ki trajajo že štiri leta, je bilo ubitih več kot 200.000 ljudi, več kot dva milijona pa je bilo pregnanih s svojih domov.

Agencije ZN-a se trudijo, da bi razmere v nemirni pokrajini izboljšale. 14.000 dobrodelnim delavcem, kolikor jih je zdaj v Darfurju, je uspelo zmanjšati stopnjo smrtnosti, podhranjenost ni več najhujši vzrok smrti, skoraj tri četrtine vseh Darfurcev ima dostop do pitne vode in samo leta 2006 so med prebivalce razdelili 400.000 ton hrane.

Dobrodelna pomoč kljub veliki volji vprašljiva
Agencije ZN-a so pozvale k zaščiti civilistov in dobrodelnih delavcev in zahtevale kazen za tiste, ki kršijo človekove pravice. Svoje delo, ki ga uspešno opravljajo, si želijo nadaljevati. A če se razmere ne bodo spremenile, bodo človekoljubne organizacije prisiljene zapustiti območje in prebivalce pustiti na milost ali nemilost vojskujočim se stranem. "Humanitarna skupnost ne more zagotavljati preživetja prebivalstva v Darfurju, če se bo negotovost nadaljevala," so še zapisali v izjavi.

B. T.

Če se bodo razmere nadaljevale, bodo vse dobrodelne dejavnosti in varovanje prebivalstva nepreklicno ogroženi.

Skupna izjava 14 agencij ZN-a o razmerah v Darfurju