Referendum je potekal v štirih severnih občinah. Foto: EPA
Referendum je potekal v štirih severnih občinah. Foto: EPA

Referendum je potekal v občinah Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavič, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo. Udeležilo se ga je 75 odstotkov od nekaj več kot 35.000 volilnih upravičencev, podporo kosovski državi pa je izreklo le 69 volivcev, je povedal predstavnik volilne komisije Ljubomir Radović.

Na referendumu, ki je bil tik pred četrto obletnico razglasitve neodvisnosti Kosova, so volivci z "da" ali "ne" odgovarjali na vprašanje, ali priznavajo institucije Republike Kosovo.

Dokončne izide referenduma bodo objavili 19. februarja, po zatrjevanju volilne komisije pa je glasovanje potekalo brez nepravilnosti.
"Referendum nima pravnega učinka"
Kosovski parlament v Prištini je v sredo zvečer sprejel resolucijo, s katero je referendum v štirih občinah razglasil za nezakonit in neustaven. Kot piše v resoluciji, referendum nima nobenega pravnega in političnega učinka in je zato neveljaven. Opozorili so še, da taka dejanja škodujejo prizadevanjem kosovske države za integracijo pripadnikov srbskega naroda.

Referenduma ne podpira niti uradni Beograd, ki sicer kosovske neodvisnosti ne priznava. Kot poudarjajo srbski predstavniki, referendum ne bo izboljšal položaja srbskega naroda, lahko pa škoduje prizadevanjem Srbije za vključitev v EU.