Na stotine študentov in pripadnikov civilne družbe je protestiralo pred stavbo prištinske univerze in zahtevalo rektorjev odstop. Foto: EPA
Na stotine študentov in pripadnikov civilne družbe je protestiralo pred stavbo prištinske univerze in zahtevalo rektorjev odstop. Foto: EPA
V petek so se tudi spopadli policija in protestniki, ki so policiste polivali z mlekom in rdečo barvo. Foto: EPA

Zadnjih pet dni je več sto študentov protestiralo pred stavbo rektorata in zahtevalo Gašijev odstop. Njemu in še nekaterim profesorjem so namreč očitali, da so si akademsko napredovanje zagotavljali z objavami znanstvenih del v fiktivnih publikacijah v Indiji in ZDA, poroča b92.net. Študenti so zahtevali tudi preiskavo o zlorabah na univerzi, izboljšanje infrastrukture v študentskem centru in zmanjšanje vpliva vlade na univerzo.

"Upam, da bo moj odstop omogočil normalizacijo dela na Univerzi v Prištini," je dejal Gaši, ob tem pa obtožil študente: "Zavedam se, da je ta položaj ustvarila skupina študentov, ki so jih instrumentalizirale nekatere nevladne organizacije in politične stranke."

V petek so se na protestu pred univerzo tudi spopadli študenti in policija. Policija je uporabila solzivec, protestniki pa so na policiste metali rdečo barvo in jih polivali z vodo in mlekom. Aretiranih je bilo 30 ljudi, med njimi tudi direktor Kosovskega instituta za politične raziskave in razvoj Iljir Deda in poslanec stranke Samoopredelitev v mestni skupščini Il Hodža.