Preiskave ni pokazala prirejanja izpustov. Foto: Renault
Preiskave ni pokazala prirejanja izpustov. Foto: Renault
Preiskovalci so obiskali več Renaultovih enot. Foto: Reuters

Sindikat družbe je javnost o preiskavah obvestil danes, preiskave so že potrdili tudi v družbi, nepravilnosti pa naj ne bi bilo. Delnice Renaulta so potonile.

Renaultov sindikat je sporočil, da so se prejšnji četrtek v več proizvodnih enotah oglasili preiskovalci z urada za boj proti goljufijam. Preiskovali naj bi domnevne goljufije avtomobilskega proizvajalca z izpusti pri dizelskih motorjih, zasegli pa so tudi računalnike vodilnih kadrov.
Sindikat sicer o razlogih za preiskavo zgolj domneva. Ker so preiskovalci obiskali Renaultove enote za testiranje standardov in licenciranje motorjev, domnevajo, da gre za preiskave morebitnih goljufij z izpusti.

Trdijo, da ni dokazov
Medtem ko vodstvo Renaulta sprva zadeve ni komentiralo, so zdaj vendarle potrdili, da so v družbi potekale preiskave. Pojasnili so, da so preiskovalci urada za boj proti goljufijam obiskali njihove pisarne in proizvodne enote, da pa nova preiskava, ki sicer še traja, ni pokazala nepravilnosti. V sporočilu za javnost so zapisali, da neodvisne preiskave, ki jih je zahtevala francoska vlada, niso prinesle dokazov o manipulacijah z izpusti pri Renaultovih vozilih.

Francoska ministrica za okolje Segolene Royal je sporočila, da Renaultovi dizelski motorji presegajo omejitve izpustov, vendar pa v njihovih avtomobilih niso odkrili programske opreme, s katero bi goljufali pri emisijah. Komisija, ki jo je imenovala Royalova, je objavila rezultate testov francoskih in uvoženih avtomobilov, ki so pokazali, da so izpusti škodljivih plinov pri Renaultovih avtomobilih previsoki.

Francoska vlada je po izbruhu afere Volkswagen ustanovila neodvisno tehnično komisijo, katere namen je preveriti, da francoski proizvajalci ne vgrajujejo podobne opreme v svoja vozila, so dodatno sporočili iz slovenske podružnice Renaulta. Med vožnjo v prometu bodo testirali 100 vozil, od tega 25 vozil znamke Renault, kar ustreza njegovemu deležu na francoskem trgu. Do konca decembra je bilo zaključenih 11 testov na vozilih, od tega so bila štiri vozila znamke Renault.

Delnice močno padle
Vzporedno s tem pa so se znotraj francoskega gospodarskega ministrstva odločili uvesti dodatno preiskavo pri Renaultu, "katere namen je potrditi rezultate analiz, ki jih bo pridobila neodvisna tehnična komisija", so pojasnili. Delnice Renaulta so zaradi dogajanja danes na pariški borzi potonile. Okoli 11.30 so se gibale 20 odstotkov pod izhodiščem pri 69,02 evra, uro pozneje pa je bil tečaj 18 odstotkov nižje. Popoldne je bil padec okoli devetodstoten.

Novica o preiskavah je po navedbah analitikov sprožila množično prodajo delnic, zaradi česar je padel celotni trg - delnice avtomobilskih podjetij so namreč začele padati po vsej Evropi. Medtem ko po navadi dnevno lastnika zamenja okoli milijon Renaultovih delnic, jih je danes že 2,7 milijona. Padec cene delnic v vrednosti 20 odstotkov predstavlja padec tržne kapitalizacije v vrednosti približno štiri milijarde evrov, kar je ogromno, poudarjajo analitiki.

Precej so se danes pocenile tudi delnice tekmeca Peugeot, padle so za sedem odstotkov, na 13,70 evra. V Peugeotu so sicer danes zatrdili, da pri njih ne potekajo preiskave. Če bi se izkazalo, da je tudi Renault goljufal z izpusti pri dizelskih motorjih, bi to krepko načelo ugled in poslovanje družbe. Tako se je zgodilo z nemškim Volkswagnom, potem ko se je septembra lani izvedelo, da je ta načrtno manipuliral z izpusti.