Predsednik Italije je Renzija očitno uspel prepričati, da z odstopom še nekoliko počaka. Foto: Reuters
Predsednik Italije je Renzija očitno uspel prepričati, da z odstopom še nekoliko počaka. Foto: Reuters
evro, denar
Izid referenduma evroobmočja ne bo pahnil v novo krizo, zagotavljajo v evroskupini. Foto: Pixabay
Gibanje petih zvezd
Gibanje petih zvezd, ki ga vodi komik Beppe Grillo, zahteva predčasne volitve. Tuji opazovalci se bojijo, da bi Grillo ob morebitni zmagi na predčasnih volitvah razpisal referendum o izstopu iz evra in mogoče tudi o odhodu Italije iz Evropske unije. Foto: EPA
Referendumski glas odnesel tudi Renzija
Izgubljeni referendum odnesel Renzija
Renzi po referendumu napovedal odstop

Renzi je po prvotnih načrtih odstopno izjavo predsedniku republike Sergiu Mattarelli želel podati v ponedeljek popoldne. Na referendum o ustavnih reformah je namreč vezal zaupnico, a so nasprotniki ustavnih reform pod vodstvom populističnega Gibanja petih zvezd Beppeja Grilla zmagali s približno 60 odstotki glasov, medtem ko je za reforme glasovalo okrog 40 odstotkov volivcev. Volilna udeležba je bila 70-odstotna, kar pomeni, da je volilo 50,7 milijona volivcev.

Po besedah Renzija je s predlogom reform med drugim želel zmanjšati birokracijo v Italiji, zmanjšati pomen in vlogo senata ter s tem narediti državo bolj konkurenčno. Renzi je želel narediti konec stari politiki političnih blokad, utrditi vlado in okrepiti gospodarsko rast, a volivcev mu ni uspelo prepričati.

Padoan naslednik Renzija?
Po Renzijevem odstopu bo moral Mattarella posredovati pri sestavljanju začasne vlade, ki bo Italijo vodila do naslednjih splošnih volitev. Te so napovedane šele spomladi 2018. Italijanski analitiki menijo, da bo Renzija kot začasni premier najverjetneje nasledil finančni minister Pier Carlo Padoan. Italija je imela v 70 letih kar 63 vlad.

Mattarella se je že sešel tudi z Renzijem, s katerim sta se pogovarjala dobro uro. "Italija je velika država z veliko pozitivne energije. In zato je nujno, da ohranimo politično ozračje miru in medsebojnega zaupanja," je Mattarella pozval po snidenju in dodal, da je bila visoka udeležba na nedeljskem referendumu znak "močne demokracije", institucije pa morajo zdaj spoštovati roke.

Zadovoljstvo Gibanja petih zvezd in Severne lige
Izid referenduma so kot svojo zmago razglasili tako v populističnem Gibanju petih zvezd kot tudi v nacionalistični Severni ligi. Oboji so zahtevali predčasne volitve. "Z odstopom Renzija bomo začeli delati za vlado Petih zvezd," je dejal eden izmed voditeljev gibanja Luigi di Maio. Vodja Severne lige Matteo Salvini pa je izid referenduma označil za "zmago ljudstva proti centrom moči treh četrtin sveta". Salviniju je čestitala tudi vodja francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen: "Italijani so zavrnili EU in Renzija. Prisluhniti moramo tej žeji narodov po svobodi."

Petrovec: Volivci proti poenostavitvi države
A kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec, izid referenduma sam po sebi ne pomeni vzpona populističnih in skrajno desnih strank, ampak so številni volivci referendum zavrnili, ker so proti poenostavitvi države. Parlamentarna dvodomnost je namreč mehanizem, ki skrajnim političnim idejam, ki jih (delno) predstavljata tako Gibanje petih zvezd kot tudi Severna liga, onemogoča prihod na oblast.

Evro izgubil vrednost
Italija je tretje največje gospodarstvo evrskega območja. Nekateri analitiki se bojijo, da bi izid referenduma lahko še dodatno poglobil finančno nestabilnost italijanskih bank, ki imajo veliko slabih posojil. Evro je takoj po Renzijevem odstopu padel s petkove vrednosti 1,0664 dolarja na 1,0508 dolarja, kar je bila najnižja vrednost od marca 2015, vendar pa je čez dan nato hitro okreval na več kot 1,07 dolarja.

Finančni ministri evrskih držav so namreč podali oceno, da izidi referenduma ne bodo sprožili nove krize evra, saj je bil referendum o italijanskih notranjepolitičnih vprašanjih. "To v bistvu ne spremeni gospodarskega položaja v Italiji ali v italijanskih bankah. Danes so težave iste, kot so bile včeraj," je izpostavil vodja evroskupine, nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem.

Tako Dijsselbloem kot tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble pa sta opozorila, da bo tudi nova italijanska vlada, ne glede na razplet političnega procesa, morala nadaljevati začrtano reformno pot, saj Italija reforme nujno potrebuje.

O morebitnih ukrepih v šibkem italijanskem bančnem sektorju pa Dijsselbloem ni želel ugibati. Finančni trgi so se za zdaj po njegovih navedbah odzvali precej mirno. Če bo pri tem ostalo, ne bodo potrebni nujni ukrepi, je dejal.

Steinmeier zaskrbljen nad izidi
"Izide v Italiji spremljamo z zaskrbljenostjo,"
je ob obisku Grčije povedal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. "Menim, da je Renzi naredil pravo stvar, nujno stvar, a volivci ga niso podprli. Seveda ne gre za krizo v državi, gre pa za vladno krizo, ki jo je treba rešiti (...) to ni pozitivno sporočilo Evropi v že tako težkih časih," je še dodal.

Izid referenduma in posledični Renzijev odstop je obžalovala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, saj sta z Renzijem, je poudarila, zelo dobro sodelovala. Iz Kremlja pa so sporočili, da je Renzi spodbujal dejaven dialog med državama. Glede ustavnih reform, ki so jih Italijani na nedeljskem referendumu zavrnili, pa je predstavnik Kremlja za stike z javnostmi Dmitrij Peskov dejal, da gre za popolnoma italijansko notranjo zadevo, zato je nima pravice komentirati.

Francoski predsednik Francois Hollande je glede izidov sporočil, da spoštuje Renzijevo odločitev, hkrati pa je izrazil upanje, da bo Italiji uspelo sami premagati krizo.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je prav tako dejal, da je izid referenduma, ki je del demokratičnega procesa, odločitev Italijanov. Dodal je, da referendum nikakor ne bo spremenil položaja Italije v Natu.

Referendumski glas odnesel tudi Renzija
Izgubljeni referendum odnesel Renzija
Renzi po referendumu napovedal odstop