Gingrich kot favorit odhaja v republikanska strankarska zborovanja. Foto: EPA
Gingrich kot favorit odhaja v republikanska strankarska zborovanja. Foto: EPA
Des Moines
Republikanci iščejo kandidata, ki so bo pomeril z Obamo. Foto: EPA

Gingrich se je v zadnjih tednih prebil na površje kot zadnja v vrsti mogočih alternativ nekdanjemu guvernerju Massachusettsa Mittu Romneyju, ki ga konservativna strankarska baza še ne more sprejeti za svojega.

Romney je v preteklosti prevečkrat spremenil stališča glede nekaterih ključnih vprašanj in tudi v četrtek se je moral braniti pred kritikami, da je včasih podpiral poroke med homoseksualci.

Romney je zatrdil, da teh porok ni nikoli podpiral, v isti sapi pa je potrdil, da je bil vedno proti diskriminaciji homoseksualcev.

Romney je bil sicer skozi vso dosedanjo kampanjo na vrhu raziskav javnega mnenja, med drugim zaradi prepoznavnosti, organizacije in denarja, pa tudi zato, ker ima morda med vsemi največ možnosti, da novembra 2012 premaga Obamo.

Gingrich vodi v nacionalnih anketah, čeprav je njegova kratkotrajna prednost v Iowi, kjer bo 3. januarja prvo strankarsko zborovanje, začela usihati, v New Hampshiru, kjer bodo 10. januarja naslednje strankarske volitve, pa je trdno v vodstvu Romney.

Pri vrhu anket je okrog tretjega mesta vedno tudi teksaški kongresnik Ron Paul, ki pa za republikansko bazo ni sprejemljiv zaradi preveč mirovniških oziroma izolacionističnih stališč v zunanji politiki.

Ostro glede Irana
Najbolj napadalna je bila v četrtek zvečer kongresnica iz Minnesote Michele Bachmann, ki je kot zelo nevarno označila Paulovo zavračanje napada na Iran zaradi jedrskega programa. Paul je odvrnil, da ni nobenih dokazov, da ima Iran res jedrsko orožje, pri čemer je dejal, da se Mednarodna agencija za jedrsko energijo IAEA, ki je pred kratkim potrdila obstoj programa, moti.

Bachmanova se je pri svoji napadalni politiki sklicevala na agencijo ZN-a, ki je sicer priljubljena tarča napadov republikancev. Tudi Gingrich je spet grozil ZN-u, da jim bo odvzel ameriška proračunska sredstva, če ne bodo spremenili njegovega odnosa.

Nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman je dejal, da so ZN-u koristni glede humanitarne pomoči in vzdrževanja miru, sicer pa jih ne mara, ker ne marajo Izraela. Huntsman je glede zunanje politike povedal, da bo kot predsednik v ospredje postavil ekonomijo, ne pa vojske. Izrazil je ogorčenje nad tem, da v Afganistanu "umirajo ameriški vojaki, Kitajci pa dobivajo rudarske koncesije".

Nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum se je pridružil kritikam na račun Gingricha, češ da ni primeren za kandidata, ker nima dovolj samodiscipline in je preveč svojeglav ter nepredvidljiv. Te kritike so postale pogostejše, od kar je začela podpora Gingrichu rasti.

Nekdanji republikanski kongresnik iz Floride Joe Scarborough je celo dejal, da Gingrich ne sme biti predsednik, ker je zloben, nekateri pa Gingrichu ponujajo denar, da se umakne iz tekme.

Gingrich se ne da motiti in se primerja z nekdanjim predsednikom ZDA Ronaldom Reaganom in nekdanjo britansko premierko Margaret Thatcher. Napovedal je, da bo Obamo v soočenjih spravil na kolena.