Pakistanska vlada je ob praznovanju prvega Malalinega dneva razveselila številne revne družine v Pakistanu, ki bodo za enega otroka, če bo ta hodil v šolo, mesečno dobile dva dolarja. Foto: EPA
Pakistanska vlada je ob praznovanju prvega Malalinega dneva razveselila številne revne družine v Pakistanu, ki bodo za enega otroka, če bo ta hodil v šolo, mesečno dobile dva dolarja. Foto: EPA
Pakistanske deklice v šoli
Talibani so v dolini Svat zažgali mnoge deklišle šole. Foto: EPA

Sredstva za štipendije bosta zagotovili Svetovna banka in Velika Britanija, za njihovo distribucijo pa bo poskrbela humanitarna organizacija Benazir Income Support Programme, ki je bila ustanovljena z namenom, da pomaga družinam v finančni stiski. Družine v programu zdaj prejemajo deset dolarjev mesečno za osnovne stroške.

Začela se je tudi akcija zbiranja podpisov za nominacijo Malale Jusafzaj za Nobelovo nagrado za mir. Prek interneta je bilo zbranih že skoraj 100.000 podpisov, posebni odposlanec Združenih narodov za izobraževanje Gordon Brown pa je v petek pakistanskemu predsedniku Asifu Aliju Zardariju izročil peticijo z več kot milijonom podpisov v podporo Malali.

10. november razglasili za Malalin dan
K ideji o štipendijah revnih otrok je prispevala Malala Yousufzai oziroma napad nanjo. Petnajstletno deklico so 9. oktobra letos na šolskem avtobusu ustrelili talibani (v streljanju sta bili ranjeni še dve deklici). Združeni narodi pa so razglasili Malalin dan mesec dni po tragičnem dogodku.
Malala je pod psevdonimom pisala blog za britanski BBC, kjer je opisovalo svoj vsakdan in življenje pod vladavino talibanov in njihovim namenom, da bi nadzorovali celotno dolino Svat.
Boj za izobraževanje deklic
Njen neustrašni boj je opozoril na usodo več deset tisoč deklic, ki so jim islamisti po vsem severozahodu Pakistana, kjer se vladne sile že od leta 2007 borijo proti talibanom, odrekli pravico do izobraževanja. Med drugim so zažigali tudi tamkajšnje šole za deklice.
Talibani so priznali napad na Malalo Jusafzaj, ki je po njihovem mnenju promovirala sekularizem. Ob tem so poudarili, da so jo napadli po tem, ko so jo večkrat opozorili, naj neha govoriti proti njim.
Država za izobraževanje nameni le 2,5 odstotka BDP-ja
Pakistanski izobraževalni sistem je bil že v preteklosti deležen številnih kritik. Po podatkih ZN-a država zanj nameni le 2,5 odstotka BDP-ja. Stopnja izobraženosti v državi je 58-odstotna, malo manj kot polovica žensk je nepismenih.

Država se sicer sooča z vse večjo revščino, nestabilnostjo, ki jo povzročajo napadi talibanov, in že skoraj endemično korupcijo. Izmed 180 milijonov prebivalcev jih dohodnino plačuje manj kot 0,57 odstotka - to pa so sredstva, ki bi jih lahko uporabili tudi za izobraževanje otrok.
Velika Britanija bo za izobraževanje v Pakistanu namenila milijardo dolarjev
Namesto tega se pakistanska vlada raje zanaša na tuje donatorje in sklade, ki v državi skrbijo za socialne programe. Velika Britanija naj bi za izobraževanje pakistanskih otrok do leta 2015 namenila milijardo dolarjev.