Britanski zunanji minister William Hague je dejal, da je napad na deklico 'šokiral Pakistan in ves svet' in da mora biti njen pogum 'navdih za vse nas'. Foto: EPA
Britanski zunanji minister William Hague je dejal, da je napad na deklico 'šokiral Pakistan in ves svet' in da mora biti njen pogum 'navdih za vse nas'. Foto: EPA

Do zdaj so zanjo skrbeli v vojaški bolnišnici v Ravalpindiju, kjer so zdravniki dejali, da "počasi, a vztrajno okreva" in da bo odločilnih naslednjih nekaj dni. "Zdravniki so proučili Malalino zdravstveno stanje in so zadovoljni," je v nedeljo dejal predstavnik pakistanske vojske Asim Salim Bajva in dodal, da je dekle v soboto začelo kazati znake napredovanja, ko je premaknila roke in stopala.

Njeno pot v Veliko Britanijo financirajo Združeni arabski emirati. Britanska vlada je pred dnevi dejala, da so Malali pripravljeni pomagati na kakršen koli način, ni pa še znano, v kateri bolnišnici jo bodo nastanili.

Ranili več deklic
Pakistanski talibani so deklico napadli pred šestimi dnevi zaradi njene kampanje za pravico do izobraževanja v dolini Svat, nekdanjem oporišču talibanskih skrajnežev v Pakistanu. Na Jusafzajevo, ki je bila lani nominirana tudi za otroško mednarodno nagrado za mir, so skrajneži streljali v glavnem mestu Svata Mingora sredi belega dne, potem ko so v zasedi ustavili njihov šolski kombi. Jusafzajevo so ustrelili v glavo, poleg nje pa so ranili še najmanj dve deklici.

Napad na borko za človekove pravice je naletel na ostre obsodbe tako v Pakistanu kot po svetu. Pakistanske oblasti so za prijetje napadalcev ponudile več kot 100.000 dolarjev nagrade, predsednik Asif Ali Zardari pa je poudaril, da taki napadi ne bodo zamajali odločnosti države v boju proti islamskim skrajnežem in pri podpori izobraževanju žensk.

Boj za izobraževanje
Malala Jusafzaj, ki ji je vlada v Islamabadu lani podelila prvo nacionalno nagrado za mir, je pozornost pritegnila pred tremi leti z blogom na britanskem BBC-ju. Takrat so islamski skrajneži terorizirali prebivalce Svata in zažigali tamkajšnje šole za deklice. Njen neustrašni boj je opozoril na usodo več deset tisoč deklic, ki so jim islamisti po vsem severozahodu Pakistana, kjer se vladne sile že od leta 2007 borijo proti talibanom, odrekli pravico do izobraževanja.

Talibani so napad na Jusafzajevo zaradi "promocije sekularizma" priznali in poudarili, da so ga izvedli, potem ko so jo večkrat opozorili, naj neha govoriti proti njim.