Riceova je bila tarča republikancev zaradi izjav o napadu v Bengaziju. Foto: EPA
Riceova je bila tarča republikancev zaradi izjav o napadu v Bengaziju. Foto: EPA

Riceova je bila sicer predvidena za položaj državne sekretarke, vendar so republikanci napovedali blokado v senatu, ki pa pri imenovanju svetovalcev za nacionalno varnost nima besede.

Riceova bo julija na položaju zamenjala Toma Donilona, namesto nje pa bo Obama v ZN skušal poslati Samantho Power, svojo nekdanjo tesno zunanjepolitično svetovalko, ki je leta 2008 zašla v težave zaradi grdih besed o takratni Obamovi predsedniški protikandidatki Hillary Clinton.

Po Obamovi zmagi na volitvah je delala na ameriškem zunanjem ministrstvu, misiji pri ZN-u in v svetu za nacionalno varnost, kjer se je ukvarjala z vprašanjem genocida. Februarja letos se je poslovila od vlade, zdaj pa se, kot kaže, vrača.

Položaj veleposlanice pri ZN-u sicer potrebuje senatno potrditev, kar pomeni, da ni zanesljivo, da bo na položaj res prišla.

Republikanci že glasno protestirajo zaradi imenovanja Riceove v svet za nacionalno varnost, česar ne morejo preprečiti. Zaradi tega se bodo Obami verjetno maščevali z blokadami pri drugih kandidatih za položaje, ki potrebujejo zeleno luč senata.

Riceova je postala tarča republikancev, ker je kmalu po terorističnem napadu na konzulat v Bengaziju 11. septembra lani, v katerem je umrl tudi veleposlanik Christopher Stevens, trdila, da je šlo za spontane demonstracije muslimanov, jeznih zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu.

Pred Riceovo tudi Riceova
Številne preiskave so sicer pokazale, da Riceova ni govorila na pamet, ampak je povedala to, kar je ugotovila obveščevalna agencija Cia, ki sprva prav tako ni vedela, kaj se je dogajalo v Bengaziju. Republikanci so želeli Obamo pred lanskimi volitvami spodnesti z obtožbami, da ni hotel priznati, da je šlo za teroristični napad, ker bi to prizadelo njegov sloves uspešnega borca proti terorizmu.

Volivci so Obami dali še en mandat, republikancem na čelu s senatorjem iz Arizone Johnom McCainom, ki je napad v Bengaziju označil za hujšega, kot je bil 11. september 2001, pa ni preostalo drugega, kot da si najdejo novo žrtev. To je bila Riceova, ki je za svoje izjave plačala z izgubo položaja državne sekretarke po upokojitvi Hillary Clinton.

Obama je za državnega sekretarja predlagal Johna Kerryja, ki ga je kongres brez težav potrdil.

Susan Rice bo tako že druga ženska z enakim priimkom na položaju svetovalke za nacionalno varnost po Condoleezzi Rice, ki je ta položaj zasedala na začetku vladavine Georgea Busha mlajšega.

Prihaja na mesto Donilona, ki je sodeloval pri nekaterih velikih odločitvah, kot je bila tista za dokončen umik iz Iraka, začetek umika iz Afganistana in usmrtitev vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna.

Pred kratkim se je vrnil z obiska na Kitajskem, kjer je pripravil vse potrebno za srečanje med Obamo in kitajskim predsednikom Ši Džinpingom konec tedna v Kaliforniji.