Libijske in ameriške oblasti so sprva zatrdile, da je šlo za spontan odziv množic na film, ki žali preroka Mohameda. Foto: EPA
Libijske in ameriške oblasti so sprva zatrdile, da je šlo za spontan odziv množic na film, ki žali preroka Mohameda. Foto: EPA
Barack Obama in Hillary Clinton
Clintonova bo zaprosila za več sredstev, s katerimi bi okrepili varnost ameriških veleposlaništev v tujini. Foto: EPA

Zunanje ministrstvo je naredilo več "sistemskih napak", odgovornosti za dogodke pa se ne da pripisati nobenemu posamezniku, še piše v poročilu posebnega odbora o napadu v Bengaziju 11. septembra, ki ga je prejel kongres.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je namreč po napadu, v katerem so umrli ameriški veleposlanik v Libiji Christopher Stevens in še trije ameriški uradniki, oblikovala poseben odbor za ugotavljanje odgovornosti pod vodstvom upokojenega diplomata Thomasa Pickeringa in nekdanjega načelnika štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA admirala Mika Mullna.

"Sistemske napake ter vodstvene in upravljalske pomanjkljivosti v dveh službah zunanjega ministrstva so povzročile varnostno situacijo, ki zagotovo ni bila dovolj primerna, da bi se lahko učinkovito odzvala na oborožen napad množice," je zapisano v dokumentu. Kot rečeno, kljub odkritim napakam za dogodke ne bo odgovarjal nihče. Ugotovljeno je bilo še, da je veleposlanik umrl zaradi zastrupitve z dimom, ko je bil sam ujet v goreči stavbi konzulata, ki so jo pred tem obkolili oboroženi moški.

(Še) več denarja za varnost
Clintonova je potrdila, da bo ministrstvo upoštevalo vseh 29 predlogov za izboljšanje varnosti, navedenih v poročilu. Med drugim bo poslala več sto marincev kot varnostnikov na ameriška veleposlaništva v tujini, imenovala posebnega uradnika, ki bo bedel nad "veleposlaništvi z visoko stopnjo tveganja", ter kongres zaprosila za povečanje denarnih sredstev za izboljšanje varnosti.

Kritike libijskih oblasti
V poročilu so kritizirali tudi odziv libijske vlade na napad, saj so ga označili za "izredno pomanjkljiv". Sprva so namreč govorili, da je bil napad verjetno odziv besne množice na prikazovanje spornega filma Nedolžnost muslimanov, nato pa so podatki obveščevalnih agencij razkrili, da je šlo za pripravljen napad skupine, najverjetneje povezane s teroristično mrežo Al Kaida.

Riceova prečrtana
Napad v Bengaziju je v ameriški politiki sprožil cel niz dogodkov in vprašanj, kdo je vedel kaj in kdaj in kdo se je pravilno odzval. Vplival je tudi na izbor novega državnega sekretarja, saj se Hillary Clinton poslavlja s položaja. Predsednik Barack Obama je imel namreč na seznamu za to mesto tudi veleposlanico pri Združenih narodih Susan Rice, ki pa se je prejšnji teden sama prečrtala zaradi nasprotovanja republikancev. Ti ji zamerijo, da je po napadu v Bengaziju ameriško javnost prepričevala, da je šlo za spontani izbruh jeze muslimanov zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu. Riceova se je sicer branila, da je le prenesla ugotovitve obveščevalnih agencij, ki so jih te bile pripravljene objaviti kmalu po napadu. Malce pozneje je tudi Bela hiša rekla bobu bob in napad označila za teroristično dejanje.

V začetku prihodnjega leta bo tako stolček Clintonove najverjetneje prevzel demokratski senator iz Massachusettsa in nekdanji predsedniški kandidat John Kerry.