Susan Rice dela za Obamo že vse od njegovih senatorskih let. Foto: EPA
Susan Rice dela za Obamo že vse od njegovih senatorskih let. Foto: EPA
Preiskava je potrdila, da je bil septembrski napad na ameriško veleposlaništvo teroristično dejanje, ne pa del protestov. Foto: Reuters

"Če me nominirate, sem zdaj prepričana, da bi bil postopek potrjevanja dolg, odvračal bi pozornost in bi drago stal tako vas kot tudi vaše najnujnejše nacionalne in mednarodne prioritete," je napisala Susan Rice v pismu predsedniku Obami. 48-letna državnica velja za Obamovo "ljubljenko" in njegovo prvo izbiro za izpraznjeno mesto, ki ga bo za seboj pustila odhajajoča državna sekretarka Hillary Clinton.

Riceova se je znašla na udaru republikancev zaradi izjav neposredno po septembrskem napadu na ameriško veleposlaništvo v Bengaziju v Libiji, v katerem je bil ubit tudi veleposlanik Chris Stevens.
Riceova je v več intervjujih izjavila, da se zdi, da je do nasilja okoli veleposlaništva prišlo med protesti zaradi do preroka Mohameda žaljivega filma Nedolžnost muslimanov, a obveščevalni podatki so pozneje pokazali, da je šlo za teroristični napad in da protestov sploh ni bilo.

Republikanci so od takrat dalje Riceovo obtoževali, da je lagala, da ne bi spravila predsednika v neugodno situacijo dva meseca pred volitvami. Ona se je branila, da je v intervjujih govorila samo tisto, kar je v tistem hipu vedela.

Neposredna in "nevzdržna"
Riceova sicer velja za eno najzvestejših Obamovih sodelavcev, pa tudi za zelo ostro, neposredno in odločno diplomatko, ki jo mnogi opisujejo tudi z besedami "nevzdržna". Tako je ob novici, da se Riceova umika iz tekme za državno sekretarko, njen ruski kolega, veleposlanik Vitalij Čurkin, dejal, da bo od Moskve zahteval podvojitev plače, če to pomeni, da Američanka ostaja v Varnostnem svetu ZN-a.

Riceova, prva Afroameričanka na mestu veleposlanice ZDA v Združenih narodih, je za Obamo delala že takrat, ko je bil on še senator, bila pa je tudi med redkimi visokimi demokrati, ki so od samega začetka podpirali njegovo kandidaturo za Belo hišo.

Največ možnosti za nasleditev Clintonove ima zdaj senator John Kerry, demokratski predsedniški kandidat iz leta 2004 in predsednik senatnega odbora za zunanjo politiko. Z novim Obamovim mandatom pa se pričakuje tudi menjava na vrhu Pentagona - obrambnega ministra Leona Panetto bi prav lahko zamenjal nekdanji republikanski senator Chuck Hagel.