Nekdanji predsednik Evropske komisije z nečakinjo Chiaro. Foto: EPA
Nekdanji predsednik Evropske komisije z nečakinjo Chiaro. Foto: EPA
Romano Prodi
Prodi je velik ljubitelj koles in se večkrat odpelje v službo z njim. Foto: EPA

Za predsednika Evropske komisije ga je 15 članic EU-ja imenovalo soglasno po izbruhu škandala o korupciji, ki je odnesel celotno komisijo na čelu z Jacquesom Santerjem. Številni so mu očitali slabe sposobnosti za komuniciranje, vendar so si kritiki enotni, da je Unija pod njegovim vodenjem do leta 2004 naredila pomemben korak naprej.

Prodi tudi zdaj obljublja, da se bo kot morebitni novi italijanski premier dejavneje vključil v reševanje številnih težav Unije, med katerimi na prvem mestu postavlja evropsko ustavo. V tem se zelo razlikuje od svojega tekmeca Silvia Berlusconija, saj evropske teme niso bile v središču njegove pozornosti, ampak je veliko bolj simpatiziral z ameriško politiko.

ROMANO PRODI
*1971-1999 profesor na bolonjski univerzi
*1978-1979 minister za gospodarstvo
* 1996-1999 predsednik vlade
* 1999-2004 predsednik Evropske komisije

EU navija za Prodija
Čeprav mnogi dvomijo o Prodijevi sposobnosti, da Italijo popelje iz gospodarske krize, predvsem visokega javnofinančnega primanjkljaja, pa si mnogi evropski politiki bolj želijo njega v Rimu kot kontroverznega Berlusconija. Prodi bo imel ob morebitni zmagi težko delo navdušiti Italijane za bolj evropsko držo, saj so številni nezadovoljni z Unijo vse od uvedbe evra, ko so se cene v državi precej povišale.

Prodi se je rodil leta 1938 v mestu Scandiano na severu Italije kot osmi otrok od devetih, od katerih je sedem postalo profesorjev na univerzi. Študiral je v Milanu, Londonu in Stanfordu in leta 1971 tudi sam postal profesor v Bologni. Politično kariero je začel leta 1978 kot minister za gospodarstvo, pozneje je bil na čelu številnih pomembnejših komisij in od leta 1982 do 1989 ter od 1993 do 1994 je vodil veliko državno industrijsko podjetje IRI.

Dveletni mandat
Leta 1995 je postal predsednik levosredinske koalicije Oljka in naslednje leto na parlamentarnih volitvah premagal Silvia Berluscinija ter postal predsednik vlade. Dve leti pozneje je vlada padla zaradi odhoda komunistične stranke. Od leta 1999 do 2004 je bil predsednik Evropske komisije. Če bo zmagal na volitvah, obljublja, da se bo Italija vrnila v Evropo.

Mnogi se strinjajo, da se dolgoletna politična tekmeca zelo razlikujeta v številnih pogledih. Berlusconi je milijarder s presajenimi lasmi in operiranim obrazom, ki se pritožuje nad pomanjkanjem časa za uživanje na svoji jahti ali na Bermudih. Prodi je bolj okoren politik, ki v službo večkrat kolesari in si med številnimi dolgotrajnimi sejami tu in tam privošči kratek spanec. Med vodenjem podjetja IRI je bil deležen kritik o korupciji, vendar v nasprotju z Berlusconijem nikoli bil obtožen.