Robert Mugabe je na rimsko letališče prispel s svojo ženo Grace. Foto: EPA
Robert Mugabe je na rimsko letališče prispel s svojo ženo Grace. Foto: EPA
Janez Pavel II. in Slovenci
Vatikan pripravljen na beatifikacijo

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je v petek sporočil, da je zimbabvejski predsednik na seznamu svetovnih voditeljev, ki so potrdili udeležbo na nedeljski slovesnosti, kjer bodo prejšnjega papeža razglasili za blaženega. Mugabe je sicer pripotoval v Rim, a ima Vatikan z Italijo dogovor, da ta ljudem ne prepreči obiska Svetega sedeža.

Beatifikacijo Janeza Pavla II. bo 1. maja z začetkom ob 10. uri prenašala TV Slovenija na 1. programu. Slovesnost bomo neposredno spremljali tudi na MMC-ju.

Lombardi je pojasnil, da Mugabe ni bil osebno povabljen, ampak je upravičen do udeležbe kot voditelj države, s katero ima Vatikan vzpostavljene odnose.

Med 22 svetovnimi voditelji na slovesnosti je Mugabe najspornejši, saj mu Evropska unija zaradi množičnih kršitev človekovih pravic v Zimbabveju prepoveduje obisk v njenih članicah. Mugabe se je že udeležil pogreba pokojnega papeža leta 2005, v Rimu pa je bil tudi leta 2008 na vrhu ZN-a o hrani.

Slovenijo zastopa Žbogar
Med državniki bodo na slovesnosti poljski predsednik Bronislaw Komorowski, belgijski kralj Albert II., mehiški predsednik Felipe Calderon in francoski premier Francois Fillon. Slovenijo bo zastopal zunanji minister Samuel Žbogar.

Navdušenje na Trgu svetega Petra
Janeza Pavla II. bo za blaženega v nedeljo razglasil njegov naslednik papež Benedikt XVI. in ob tej priložnosti v Vatikanu pričakujejo več sto tisoč vernikov, od katerih so številni že prišli v Rim. Krsto s posmrtnimi ostanki pokojnega papeža, ki je umrl aprila 2005, so v petek prenesli iz grobnice pod baziliko svetega Petra.

Uradne slovesnosti ob beatifikaciji so se začele z nocojšnjo vigilijo v rimskem Circusu Maximusu, ki jo bo vodil kardinal Agostino Vallini. V vigilijo naj bi se prek videopovezave iz Vatikana vključil tudi papež Benedikt XVI. Zbrane naj bi nagovorila tudi francoska redovnica Maria Simon-Pierre, ki naj bi jo Janez Pavel II. čudežno ozdravil in si tako prislužil blaženost.

"Skoraj tako je, kot da bi bil tukaj," ni mogel skrivati navdušenja ob prihodu v Rim Enzo Arzellino, ki se je s člani svoje župnije celo noč vozil z avtobusom iz južne Italije. "Za ljudi je že svetnik. To je le korak do cerkvene uradne potrditve," je dodal italijanski romar.

Poljski kardinal Stanislaw Dziwisz, ki je bil dolga leta osebni tajnik pokojnega papeža, je dejal, da je vzhičen ob takem številu mladih udeležencev, ki so se na Trgu svetega Petra zbrali že dan pred slovesnostjo.

"To je čudovito. Poglejte, kot so prišli na dan njegove smrti, so tokrat prišli, da se radujejo ob njegovem povzdignjenju. Ni več v grobnici. Grobnica je ostala prazna, saj je spet tukaj," je dejal Dziwisz v pogovoru na Trgu svetega Petra.

Janez Pavel II. in Slovenci
Vatikan pripravljen na beatifikacijo