Mitt Romney ob Zidu objokovanja v Jeruzalemu. Foto: EPA
Mitt Romney ob Zidu objokovanja v Jeruzalemu. Foto: EPA
Romney na Poljskem. Foto: EPA
Obamov tabor se medtem muza nad Romneyjevimi spodrsljaji in upa, da aktualni predsednik do novembra ohrani minimalno prednost pred republiaknskim tekmecem. Foto: EPA

Romney je zdaj že na poti v Kolorado, kjer upa, da lahko obrne nov list, potem ko mu na stari celini nikakor ni šlo - bilo je tako hudo, da so ga kritiki in analitiki že začeli primerjati s strankarsko kolegico Sarah Palin, ki je na prejšnjih volitvah pogorela s svojo nerazgledanostjo in političnim nepoznavanjem.
Romneyju je v šestih dneh, v katerih je obiskal tri države, uspelo med drugim razjeziti tako Britance kot Palestince. Najprej je za glavno mesto Izraela označil Jeruzalem, nato pa je užalil še palestinske voditelje, ko je dejal, da kulturne razlike pojasnjujejo, zakaj so Izraelci gospodarsko toliko uspešnejši od Palestincev. Številni analitiki menijo, da je Romney s svojimi nepremišljenimi besedami še prilil olje na ogenj napetega stanja na Bližnjem vzhodu.

Na Poljskem je nato Romney kritiziral Moskvo s trditvijo, da je Rusija pogorela na poti do svobode, London pa povsem razbesnel z namigi, da Otok ni dobro pripravljen na olimpijske igre. Iz izjave sta se nato ponorčevala tako londonski župan Boris Johnson kot tudi premier David Cameron, ki je Romneyju vrnil, češ da je seveda zahtevneje prirejati olimpijado v velemestu kot pa "sredi ničesar" (referenca na OI v "Romneyjevem" Salt Lake Cityju leta 2002).
Užalil sedmo silo
Dobro pa je med Romneyjevo turnejo niso odnesli niti ameriški novinarji, ki so spremljali republikanca po Evropi. Po njegovih spodrsljajih v Veliki Britaniji in Izraelu so od Romneyja zahtevali, da pojasni svoje obnašanje, a jih je njegov tiskovni predstavnik Rick Gork osupnil z izjavo, da ga "lahko kušnejo na rit".
Po pol ure je Gork novinarje poklical k sebi in se jim opravičil, a ni mogel izbrisati vtisa, da se republikanski izzivalec ni pokazal kot državnik, ki je sposoben voditi ZDA na mednarodnem prizorišču. Celo številni republikanci, ki nikdar niso zares navdušeno sprejeli 65-letnega mormona za svojega kandidata, pravijo, da Romney ni prepričal Američanov, da je lahko "vrhovni poveljnik".
V času, ko sta Obama in Romney po javnomnenjskih anketah skoraj povsem izenačena (v ključnih državah naj bi imel Obama prednost), se republikanska stranka boji, da bo imela neuspešna turneja usodne posledice.
100 dni za popravo vtisa
A strokovnjaki menijo, da se Američani trenutno precej bolj ukvarjajo z letnimi dopusti kot pa z Romneyjevim razmišljanjem o britanski sposobnosti prirejanja olimpijskih iger in da bo celotna zadeva do novembra že davno pozabljena.

Romneyjevo evropsko pustolovščino je sicer slikovito opisal Mark McKinnon, nekdanji medijski svetovalec Georgea W. Busha, češ da je imel dober načrt za polet, a da je zaradi turbulence izgubil nekaj višine. A na ameriških tleh naj bi to "višino" ponovno pridobil.

"Pri teh volitvah gre za delovna mesta, gospodarstvo, javno porabo in dolg. Slaba publiciteta v Londonu ne pomeni popolnoma ničesar," je za CBS zatrdil republikanski strateg Whit Ayres. "Predsednik je popolnoma nesposoben izvleči nas iz jarka. Čas je, da preizkusimo nekaj drugega, in ta 'nekaj drugega' je Mitt Romney. Nič na tej turneji ni spremenilo te podrobnosti."