Novi stari premier Victor Ponta. Foto: EPA
Novi stari premier Victor Ponta. Foto: EPA

Desnosredinski romunski predsednik Traian Basescu imenovanju Ponte na čelo vlade ni bil naklonjen, popustil pa je pod pritiski iz tujine, predvsem iz Evropske unije.
Ponta je v svojem nagovoru povedal, da je nova prioriteta vlade boj proti revščini. Prepričan je namreč, da je položaj revnih in brezposelnih mogoče izboljšati. Med načrti je omenil tudi reformo ustave, s katero bi zmanjšal število poslancev ter spremenil moč ustavnega sodišča in predsednika države.
Pontova levosredinska Socialno-liberalna unija ima v parlamentu dvotretjinsko večino. Vlada šteje kar 27 članov, kar je za tretjino večji kabinet od prejšnjega, saj so številni resorji razpolovljeni. Finance bosta tako denimo vodila socialistični minister za proračun in liberalni finančni minister.
Več domnevno spornih ministrov
Opozicija Ponti tako očita potratnost, več ministrov pa naj bi bilo tudi spornih. Proti namestniku premierja in ministru za javno upravo in regionalni razvoj tako poteka preiskava zaradi volilnih poneverb pri poskusu odstavitve Basescuja. Minister za promet pa naj bi bil kriv prevar pri prodaji transformatorjev romunskim elektrarnam.

Stranke Madžarov v vladi ni

V nasprotju s prvotnimi načrti Ponte v vladi ni stranke UDMR etničnih Madžarov. Teh v Romuniji živi kar 1,4 milijona. Odločno proti temu je bila namreč koalicijska stranka PNL, ki je izrazito nacionalistična.