Kagameju očitajo vpletenost v umor nekdanjega predsednika Juvenala Habyarimane. Foto: EPA
Kagameju očitajo vpletenost v umor nekdanjega predsednika Juvenala Habyarimane. Foto: EPA
Ruanda odpoklicala veleposlanika

Ruandski minister za zunanje zadeve Charles Murigande je sporočil še, da mora Ruando v 72 urah zapustiti tudi vse drugo diplomatsko osebje in da bodo zaprli francoski kulturni center v Kigaliju, že dopoldne pa je Ruanda odpoklicala svojega veleposlanika iz Francije.

Francija prekinitev vezi obžaluje
Francija odločitev Ruande, da bo prekinila diplomatske vezi med državama, obžaluje, tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva pa je povedal, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe za umiritev razmer.

Odločitev je Ruanda sprejela, potem ko je francoski sodnik pred sodišče zaradi genocida leta 1994, kjer je umrlo 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujcev, poklical ruandskega predsednika Paula Kagameja in njegovih devet sodelavcev, ki naj bi bili vpleteni v smrt nekdanjega predsednika.

Krivda za genocid
Paul Kagame in sodelavci naj bi bili odgovorni za sestrelitev letala z nekdanjim predsednikom Juvenalom Habyarimano, kar je bil povod za kasnejši genocid. Sodnik, ki je podpisal zaporni nalog, je Kagameja obtožil, da je ukazal Habyarimanov umor, kar pa je Kagame zanikal.

V Kigaliju je proti Franciji že v četrtek protestiralo približno 25.000 ljudi, ki jih je razjezila tožba sodnika Jean-Luisa Bruguierja.

Ruanda odpoklicala veleposlanika