Pentagon je  dejal, da so večnamenska mornariška patruljna letala ameriške vojne mornarice Boeing P-8 poseidon le izvajala svoj redni obhod nad Črnim morjem. Foto: Reuters
Pentagon je dejal, da so večnamenska mornariška patruljna letala ameriške vojne mornarice Boeing P-8 poseidon le izvajala svoj redni obhod nad Črnim morjem. Foto: Reuters

Moskva je kot odziv poslala lovsko letalo Su-27.

"7. septembra se je ameriško nadzorno letalo P-8 poseidon dvakrat poskušalo približati ruski meji ... pri čemer je imelo izklopljen elektronski identifikacijski sistem," je po poročanju portala RT dejal tiskovni predstavnik ruskega ministra za obrambo Igor Konašenkov in zatrdil, da so ruski lovci "delovali strogo v skladu z mednarodnimi pravili letenja".

Ameriški viri so namreč ruske lovce obtožili "nevarnega in neprofesionalnega" približevanja ameriškim vohunskim letalom. Pentagon je za portal RT dejal, da so večnamenska mornariška patruljna letala ameriške vojne mornarice boeing P-8 poseidon le izvajala svoj redni obhod nad Črnim morjem.

Neimenovan ameriški vir je za Reuters dejal, da so tovrstna letala v zraku 12 ur in da seveda prihaja do tovrstnih interakcij. Vendarle pa naj bi v tem primeru ameriški pilot ocenil, da je bila razdalja nevarna. Ruski lovec SU-27 naj bi se jim približal na dobre tri metre in jih spremljal dobrih 19 minut.

Uradna Moskva pravi, da so želeli ruski vojaki preveriti identiteto ameriškega letala v skladu z mednarodnimi pravili, Pentagon pa opozarja, da takšna dejanja povečujejo napetosti med državama in se lahko hitro končajo z nesrečo.