Marinci na ameriškem rušilcu so vse ruske manevre ovekovečili. Foto: Reuters
Marinci na ameriškem rušilcu so vse ruske manevre ovekovečili. Foto: Reuters
Že v torek je rušilec preletel ruski vojaški helikopter in pri tem posnel nekaj fotografij ladje. Foto: Reuters
Rusko-ameriški incident v Baltskem morju

Ameriška mornarica, ki je objavila posnetek in fotografije "agresivnega manevra", je prelet sicer neoboroženega lovca SU-24 označila za "simuliran napad". "Rusko letalo je simuliralo napad in se ni odzvalo na večkratna varnostna opozorila v angleškem in ruskem jeziku," so sporočili iz evropskega poveljstva ameriške vojske (Eucom). Poveljnik rušilca pa je ruske manevre označil za nevarne in neprofesionalne.

Nad ladjo v mednarodnih vodah nedaleč od ruske enklave Kaliningrad je v torek na nizki višini večkrat zakrožil tudi ruski vojaški helikopter (in pri tem posnel nekaj fotografij), v ponedeljek, ko so na rušilcu izvajali vajo pristanka na krovu, pa sta ga večkrat na nizki višini preletela ruska lovca SU-24.

Kot so opozorili v Pentagonu, ta dejanja po nepotrebnem stopnjujejo napetosti med ZDA in Rusijo in bi se lahko končala z nesrečo s hudo ranjenimi ali smrtnimi žrtvami.

Rušilec USS Donald Cook, ki je medtem že pristal v poljskem pristanišču Gdynia, sicer prenaša vodene rakete.

"Manjši incident"
Ruska provladna tiskovna agencija Sputnik je prelet opisala kot "manjši incident", ki je "razjezil" Pentagon, medtem ko RT piše od "prikazu aerobatskih sposobnosti ruskih pilotov", ki je preplašil Washington.

Odzvala se je tudi Moskva, ki je zatrdila, da so ruska letala upoštevala vse potrebne varnostne ukrepe. Ob tem so izrazili presenečenje nad ameriškim odzivom. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je pojasnil, da so ruska letala izvajala testne polete, pri čemer so opazila ladjo in se obrnila upoštevajoč vse varnostne ukrepe. "Iskreno rečeno, ne razumemo takšnega užaljenega odziva naših ameriških kolegov," je zapisal v izjavi.

To sicer še zdaleč ni prvo vojaško srečanje med ZDA in Rusijo, ki so se opazno okrepila od ruske priključitve Krima leta 2014, je pa vsekakor najbližje. Vojaški strokovnjaki opozarjajo, da bi tako tvegano vedenje lahko zlahka vodilo do napačne presoje pilota ali kapitana, kar bi v najslabšem primeru pripeljalo do nesreče, katere posledic se ne da predvideti.

Evropska vodstvena mreža (ELN), obrambno miselno središče (thinktank), je marca objavila poročilo, v katerem je Moskvo in Washington pozvala k dogovoru, po katerem bi postavila pravila vojaških srečanj, da bi tako zmanjšala tveganje nenadzorovane zaostritve odnosov.

"Ti incidenti se dogajajo vse prepogosto. So nevarni in neodgovorni. Kateri koli izmed njih bi lahko prerastel v nekaj še nevarnejšega," se je na zadnji prelet odzval direktor ELN-ja Ian Kearns. Kearns meni, da bi moral Svet Nato-Rusija (NRC) na svoji naslednji seji 20. aprila primarno nasloviti prav tovrstne incidente.

Stoltenberg: Prelet nevaren in neprofesionalen
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je ruska pojasnila zavrnil in dejal, da je bil prelet letal nevaren in neprofesionalen. Rusijo je pozval k več transparentnosti, več predvidljivosti in prizadevanjem za zmanjšanje tveganj.

Prihodnjo sredo srečanje Nato-Rusija
"Moramo se izogibati incidentom in nesrečam. Če pa se bodo zgodili, moramo biti pripravljeni, da ne bodo ušli izpod nadzora,"
je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v Londonu komentiral Stoltenberg. Napovedal je še, da se bodo vprašanju transparentnosti pri vojaških aktivnostih in zmanjševanju tveganj posvetili tudi na srečanju Sveta Nato-Rusija prihodnjo sredo. To bo sicer prvo tovrstno srečanje v dveh letih.

Rusko-ameriški incident v Baltskem morju