Rusija in ZDA kažeta druga drugi in svetu svojo vojaško moč. Foto: EPA
Rusija in ZDA kažeta druga drugi in svetu svojo vojaško moč. Foto: EPA
Indijci svoje orožje radi postavijo na ogled. Foto: EPA

Rusija bo Iranu prodala protiletalski sistem S-300. Pogodba je že sklenjena, kdaj natančno se bo nakup izvedel, pa še ni jasno.

Po pogodbi, ki jo ZDA kritizirajo, saj svarijo, da bo s tem Teheran korak bližje izdelavi jedrskih bomb, naj bi Rusi ne samo usposobili iranske operaterje za ta sistem, ampak nekaj časa sodelovali tudi pri njihovem urjenju v Iranu.

ZDA svarijo pred jedrskimi načrti Irana
Rusija je pred meseci potrdila, da je z Iranom sklenila tudi dogovor o prodaji raket zemlja-zrak vrste TOR-M1. Iranci vztrajajo, da da nikoli niso imeli namena izdelovati jedrskega orožja in da je njihov jedrski program namenjen izključno v miroljubne namene, saj ga uporabljajo večinoma za proizvajanje električne energije, ki jim omogoča večji izvoz nafte in zemeljskega plina.

Posel z Indijo tudi strateška zmaga
Rusija je vrgla novo rokavico, ki jo Američani želijo čim prej pobrati. Zelo si prizadevajo za velik vojaški posel z Indijo, vreden 10,2 milijarde dolarjev, ki bi pomenil tudi utrditev strateškega partnerstva in vojaškega sodelovanja pred vedno večjo grožnjo Kitajske. Pogajajo se o prodaji lovcev, tovornih letal in orožja.

"Z navezavo na Indijo želimo nakazati, da prihodnost našega planeta leži v pluralizmu, demokraciji in tržni ekonomiji, ne pa v nestrpnosti, centralno-planskem sistemu in tiraniji," je dejal predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Nicholas Burns.

V videoposnetku na desni si oglejte uporabo ruskega protiletalskega sistema S-300 v armenski vojski.

Koga bodo Indijci izbrali?
Indija namerava kupiti 126 lovcev, za posel pa se bori šest podjetij iz Evrope, Rusije in ZDA. ČAs za ponudbe je do tretjega marca, ameriška ponudnika Lockheed Martin in Boeing pa si bolj kot vse drugo želita premagati ruske tekmece, ki ponujajo letala MiG-35. V boju za posel so še francoski dassault rafale, švedski saab AB JAS-39 Gripen in eurofighter typhoon, rezultat britanskega-nemškega-italijanskega in španskega sodelovanja.

A. P.