Ruski strateški bombnik TU-160, ki ga je Rusija poslala v Sirijo. Foto: Reuters
Ruski strateški bombnik TU-160, ki ga je Rusija poslala v Sirijo. Foto: Reuters
Ruska in francoska letala silovito nad IS

Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je Rusija v napadih na sirsko ozemlje začela uporabljati strateška bombnika TU-160 in TU-95MS, v boj pa bodo poslali tudi druga letala dolgega dosega.

Sporočili so, da so ruske zračne sile v zadnjih 48 dneh izvedle kar 2.300 poletov, osredotočili pa so se na cilje Islamske države v sirskih pokrajinah Alep in Idlib.


Kmalu usklajena akcija Rusov in Francozov?

Medtem je Putin, ki je obiskal nadzorni center ruskega obrambnega ministrstva, ruski mornarici ukazal, naj stopi v stik s francosko letalonosilko, da bi se dogovorili o skupni strategiji, in naj Francoze obravnavajo kot zaveznike. Ob tem je dejal, da bi se morali s francosko mornarico dogovoriti za skupno akcijo v zraku in na morju.

Iz Kremlja so sporočili, da sta se predsednik Putin in francoski predsednik Francois Hollande pogovarjala po telefonu in se dogovorila, da bodo okrepili koordinacijo glede njihovih vojaških akcij v Siriji.

Predtem pa so iz urada francoskega predsednika Hollanda sporočili, da bo predsednik naslednji teden obiskal Washington in Moskvo, kjer se bo z najvišjimi predstavniki oblasti pogovarjal o razmerah v Siriji in o (morebitnem skupnem) boju proti Islamski državi.

Ruska in francoska letala silovito nad IS