Po poročanju Kremlja je bila Rusija z zračnimi napadi na položaje IS-ja v Siriji uspešna. Foto: EPA
Po poročanju Kremlja je bila Rusija z zračnimi napadi na položaje IS-ja v Siriji uspešna. Foto: EPA

Kot so sporočili iz Pentagona, ZDA in Rusija v Siriji niso izvedle letalskih vojaških vaj, temveč triminutni varnostni test komunikacijskih dejavnosti.

Rusija in ZDA so izvedle načrtovani komunikacijski test, saj sta se prejšnji teden ameriško in rusko letalo za las izognila nesreči v zračnem prostoru Sirije. Rusija je sicer do zdaj s 1.631 zračnimi napadi zadela 2.084 ciljev teroristov.

Po poročanju ruskih medijev naj bi se naslednji teden v Moskvi sešli predstavniki sirske vlade in nasprotniki režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Odločitev ni všečna ameriškemu zunanjemu ministrstvu, saj menijo, da je "prenagljena", kot je po poročanju Reutersa dejala tiskovna predstavnica Elizabeth Trudeau.

Takšno srečanje bi bilo po njenem mnenju smiselno pred časom, zdaj pa, da je na vrsti mednarodna diplomacija in da bi morali vse napore usmeriti v dogovor, ki je bil prejšnji teden sklenjen na Dunaju.

Za Rusijo ohranitev Asada na oblasti ni ključna
Sicer pa je danes nastal komunikacijski šum glede tega, ali Rusija še podpira Al Asada ali ne. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je na vprašanje, ali je rešitev sirskega voditelja načelno vprašanje za Rusijo, odgovorila, da obstanek Al Asada za Rusijo ni ključnega pomena, temveč da morajo o tem odločiti Sirci. Ob tem je dodala, da stališče Moskve do situacije sicer ostaja nespremenjeno, poroča BBC.

Rusija je ena najtrdnejših zaveznic Al Asadovega režima. Septembra je začela izvajati zračne napade na upornike v Siriji. Moskva zatrjuje, da je njen cilj uničenje skrajne skupine Islamska država, medtem ko ZDA in druge zahodne države trdijo, da napada zmerne upornike, ki se bojujejo proti Al Asadu.