Ruska zračna podpora je silam Bašarja Al Asada znova prinesla pobudo na bojiščih v Siriji, a prvi mesec neposrednega ruskega posredovanja otipljivih ozemeljskih sprememb ni bilo. Zdaj pa sile, ki podpirajo sirskega predsednika, napredujejo tako proti Islamski državi kot proti upornikom, med katerimi prevladujejo islamistični salafisti. Foto: Reuters
Ruska zračna podpora je silam Bašarja Al Asada znova prinesla pobudo na bojiščih v Siriji, a prvi mesec neposrednega ruskega posredovanja otipljivih ozemeljskih sprememb ni bilo. Zdaj pa sile, ki podpirajo sirskega predsednika, napredujejo tako proti Islamski državi kot proti upornikom, med katerimi prevladujejo islamistični salafisti. Foto: Reuters
Letalsko oporišče Kveires na severu Sirije, 35 km vzhodno od Alepa
Proasadove sile so takole uspele prebiti obleganje Islamske države in se povezati z letališčem Kuveires, ki je bilo z manjšo prekinitvijo oblegano več kot tri leta. S tem se bo lahko zavarovala edina oskrbovalna pot za vladni del Alepa, ki je bila pred kratkim na primer prekinjena kar 12 dni. Foto: Twitter/@PetoLucem
Su-34
Rusija v sirski vojni sodeluje z zračnimi napadi. Foto: EPA
false
V mestu Odlib, ki je v rokah upornikov, moška na cesti prodajata gorivo. Foto: Reuters

Na severu Sirije, 35 km vzhodno od največjega mesta v državi Alepa, se je sirski vojski med ofenzivo uspelo prebiti 15 km globoko v ozemlje IS-ja in se povezati z obleganim letališčem. Letalsko oporišče Kveires so med poletjem 2012 in oktobrom 2013 oblegali že sirski uporniki. Po notranjih obračunih, po katerih se je Islamska država dokončno ločila od upornikov, je bilo letališče dostopno z vojaškimi konvoji, a januarja 2014 je IS ponovno vzpostavila oblegovalni obroč okoli najpomembnejšega vojaškega letališča na severu Sirije.

Uspeh SAA s podporo Rusov, Hezbolaha in Irancev
Po skoraj dveh letih poskusov je zdaj Sirska arabska armada ob pomoči letalskih napadov Rusije in kopenski podpori sil Hezbolaha, šiitskih milic iz Iraka ter pripadnikov Revolucionarne garde Irana dosegla Kveires. Po dramatičnih padcih preostalih obleganih letališč in oporišč (Takba, oporišča v Raki, Abu al Duhurju) v zadnjih dveh letih, po katerih so sledili krvavi poboji zmagovalcev (tako IS-ja kot upornikov), je režimu uspelo rešiti oblegance. Zaradi tega gre tudi za simbolno pomembno zmago in ne samo vojaško gledano največji uspeh SAA-ja v zadnjih dveh letih.

Na zahodu zastoj, uporniki celo osvojili Morek
Vse od začetka ruskega bombardiranja v Siriji konec septembra so bili uspehi oboroženih sil Bašarja Al Asada sicer skromni in omejeni na osvojitev nekaj vasi v Latakiji in na planoti Gab. Povsem se je ponesrečila ofenziva na severu province Hama, kjer so uporniki pod vodstvom Vojske osvojitev (Džaiš al Fatah) izvedli celo protinapad in zasedli strateško mesto Morek, ki ga je zadnjih devet mesecev držala SAA.

Napredovanje tudi proti upornikom južno od Alepa
A v provinci Alep režimske sile dejansko napredujejo in pritiskajo na nasprotnike. V Damasku so že napovedali, da Kveiresa ne bodo evakuirali, temveč bodo skušali zavzeti okoliško ozemlje in tako končno zavarovati dostop do mesta Alep - konec oktobra je bila edina cestna povezava prekinjena kar za 12 dni. Na drugi strani vladna stran napreduje v južnem delu province, kjer je pregnala raznovrstne sirske upornike (Fronta Nusra, Arar al Šam, brigade FSA) z ozemlja, velikega 150 kvadratnih kilometrov.

Na pohodu znova tudi sirski Kurdi
Ofenzivo so v minulih dneh proti Islamski državi začeli tudi sirski Kurdi, ki želijo zavzeti strateško mestece Al Havl, s katerim bi dokončno zavarovali Hasake, glavno mesto istoimenske province na severovzhodu Sirije. Kurdske sile YPG/YPJ zdaj skupaj v koaliciji z arabskimi plemeni in nekaterimi skupinami Svobodne sirske armade (FSA) tvorijo novooblikovane (poimenovano) Sirske demokratične sile (SDF), katere iz zraka z letali in na tleh s pripadniki specialnih enot podpirajo ZDA. SDF je tako v polpuščavskem območju ob meji z Irakom zavzela že več deset vasi in prišla do obrobja Al Havla.

Leto in pol za reforme, nato volitve
Rusija naj bi pripravila osnutek dokumenta za rešitev politične krize v Siriji, ki predvideva ustavne reforme - vmesno obdobje bodo trajalo 18 mesecev, sledile bi mu predsedniške volitve. Dokument, ki naj bi že krožil po Združenih narodih, v osmih točkah določa potek dogodkov, ki bi pripeljali do končanja politične krize in vojne v Siriji.

Kakšna bo v tem času usoda sirskega predsednika Bašarja Al Asada, dokument ne določa. "V Siriji priljubljen in izvoljen predsednik bo imel funkcijo izvršilnega poveljnika oboroženih sil, nadzor nad posebnimi službami in zunanjo politiko," naj bi pisalo v osnutku predloga, poroča agencija Reuters.

Pogovori z uporniško opozicijo
Glede na predlog osnutka bi na sobotnih pogovorih na Dunaju o končanju vojne v Siriji, ki se jih bodo udeležili predstavniki iz 20 držav in mednarodnih organizacij, sodelovali tudi člani sirske opozicije, poroča BBC. Ruska tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova je dejala, da se trenutno ukvarjajo s tem, s katero opozicijsko skupino v Siriji bodo na pogovorih sodelovali, katero bodo označili za teroriste in katero bodo prepovedali. Posebnega odposlanca Združenih narodov za Sirijo Staffana de Misturo je ob tem pozvala, da začne politični postopek med sirsko vlado in "združeno delegacijo opozicijskih skupin", ki bo temeljila na dogovoru v Ženevi junija 2012.