Odnosi med Turčijo in Rusijo so s sestrelitvijo ruskega lovca novembra lani dosegli najnižjo točko. Foto: EPA
Odnosi med Turčijo in Rusijo so s sestrelitvijo ruskega lovca novembra lani dosegli najnižjo točko. Foto: EPA
Odnosi med Rusijo in ZDA so se v zadnjem času malce le izboljšali - na sliki Vladimir Putin in ameriški zunanji sekretar John Kerry na srečanju v Moskvi prejšnji teden. Foto: EPA

Peskov je ugibanja, zakaj ima Rusija take težave izboljšati svojo podobo v javnosti, podal v intervjuju za rusko televizijo TVC. Ob tem je dodal, da meni, da sta zaradi omenjene informacijske vojne na izgubi tako Moskva kot Washington. "Pravijo, da ima Rusija slabo javno podobo. Veste, kdo ima še slabo podobo - ZDA. Trenutno smo v stanju informacijske vojne s postavljavci smernic v informacijskem prostoru, predvsem z Anglosasi in njihovimi mediji," je povedal.

"Poglejte, kakšen pritisk izvajajo nekatere evropske države na naše medije. Ne govorim o državah, ki so se šele pred kratkim pridružile EU-ju, kot so baltske države s svojo močno protirusko nastrojenostjo. To je druga zgodba, čas celi vse rane. Zdaj pa poglejte Britance. Močno pritiskajo na RT glede njihove uredniške politike - lahko celo govorimo o posredni cenzuri. Nenehno smo na udaru zaradi domnevne cenzure v naši državi, ko pa druge države pritiskajo na nas, ljudje preprosto zamižijo."

Peskov ob tem priznava, da so taki pritiski na medije zaradi sodobnih komunikacijskih kanalov vse težji. "Pravzaprav so pritiski postali neučinkoviti. S trenutno hitrostjo širjenja informacij in raznolikostjo komunikacijskih kanalov so poskusi zatiranja informacijskih tokov precej jalovi. Zato je denimo RT, ki zagotavlja alternativen tok informacij utečenemu, tako priljubljen in ljudje po njem tako povprašujejo. Pa ne samo med našimi zavezniki, ampak tudi v državah, v katerih vlada protirusko vzdušje."

Za gospodarsko integracijo
Peskov je v intervjuju povedal še, da meni, da bi bilo za Rusijo bolje, če bi bila bolj integrirana v svetovno gospodarstvo: "Moramo lobirati zanj. Moramo narediti naše gospodarstvo konkurenčnejše in bolj vpleteno v svetovno konkurenco. Šele takrat bomo samozavestno stali na nogah."

Kar zadeva odnose Rusije z ZDA, Peskov opaža manjši napredek in željo po komunikaciji z obeh strani, a poudarja, da si Kremelj ne dela nobenih utvar. "Je pa vsaj razumevanje zdaj tako dozorelo, da se vsi zavedajo, da pri reševanju najbolj perečih zadev alternative dialogu pač ni," pravi.

Sporu s Turčijo ni videti konca
So pa zato odnosi s Turčijo toliko slabši. Peskov je spor med Ankaro in Moskvo označil za "lastnoročno ustvarjeno katastrofo" in pripomnil, da bi moral tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana zaradi ravnanja v krizi odstopiti.

"Če bi na njegovem mestu sedel jaz, stvari pa bi šle, kakor so šle, bi odstopil. Še pred pol leta bi naše odnose s Turčijo lahko označili za zgledne. Potem pa se je zgodila ta katastrofa, ki pa ni bila nobena nesreča. Njen avtor je bila Ankara in samo ona lahko nadzoruje škodo," je dejal Peskov, pri čemer se je nanašal na novembrsko turško sestrelitev ruskega lovca, za katero se Erdoganova vlada ni nikdar opravičila. Turška vlada je vztrajala, da je samo branila svojo ozemeljsko celovitost, ko je odgovorila na nekaj sekund dolg (a usodni) izlet ruskega lovca v turški zračni prostor. Letalo je obstreljevalo tarče upornikov v Siriji.

Moskva je zanikala, da bi letalo kršilo turški zračni prostor, in je zahtevala opravičilo za neljubi dogodek, v katerem sta bila ubita dva pripadnika ruskih sil - pilot lovca in pripadnik mornarice, ki ga je na nemirnem območju skušal reševati. Turčija je nato stvari po mnenju Kremlja samo še poslabšala, ko takoj po incidentu ni obvestila ruske vojske, namesto tega pa sklicala izredno zasedanje Nata, poleg tega pa Turčija tudi ni ukrepala proti turškemu uporniku, ki se je bahal, da je ubil ruskega pilota, ki se je iz zadetega letala izstrelil s padalom, kar sicer velja za vojni zločin.

Storilec, član radikalne turške nacionalistične skupine, je medtem dal v Turčiji več intervjujev s tamkajšnjimi mediji. Peskov meni, da bo posledice dogodka občutilo še več generacij. Na vprašanje, ali je Rusija pripravljena govoriti z Ankaro, pa: "To ni mogoče, dokler Ankara ne stori, kar mora storiti v taki situaciji."