V času hladne vojne je rusko letalstvo redno patruljiralo v neposredni bližini morskih meja ZDA. Po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 pa se je število tovrstnih preletov občutno zmanjšalo. Foto: Reuters
V času hladne vojne je rusko letalstvo redno patruljiralo v neposredni bližini morskih meja ZDA. Po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 pa se je število tovrstnih preletov občutno zmanjšalo. Foto: Reuters
Barack Obama in Vladimir Putin
Ameriški predsednik Barack Obama se je pred dnevi ob robu vrha foruma Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Pekingu na kratko srečal tudi z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Medvedjev poziva ZDA k odpravi sankcij

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je potrdil, da se je Rusija odločila za ta korak zaradi naraščajočih napetosti v mednarodni skupnosti. "V več pogledih je odločitev povezana z dogodki v Ukrajini, z Natovim ustvarjanjem vsesplošnega protiruskega ozračja in s okrepitvijo vojaškega nadzora v bližini naše meje."

Ruski strateški bombniki, ki so bili "steber hladno-vojnega" merjenja moči, bodo tako nadzirali vode na zahodnem delu Atlantika in na vzhodnem delu Tihega oceana, pa tudi nad Karibi in Mehiškim zalivom. Prednostna naloga bo sicer nadzor meje z Ukrajino, predvsem na nedavno priključenem Krimskem polotoku.

Okrepitev nadzora meje
Napoved Rusije prihaja v času, ko je poveljnik zveze Nato za Evropo Philip Breedlove sporočil, da naj bi na vzhod Ukrajine iz Rusije pripotovalo več konvojev ruske vojaške opreme "s tanki, topništvom, bojnimi enotami in protizračno obrambo".

Rusija se je navedbe poveljnika Nato že zavrnila. Tiskovni predstavnik ruskega ministrstva za obrambo Igor Konašenkov je dejal, da "v Moskvi izmišljenim navedbam Breedlova ne posvečajo več pozornosti".

Ukrajina se ne bo odpovedala premirju
Ukrajinske oblasti so se na poročila o vojaških okrepitvah na vzhodu države odzvale z intenzivnimi vojaškimi pripravami. Ukrajinski obrambni minister Stepan Poltorak je v sredo na seji vlade zatrdil, da se Kijev pripravlja na nove bojne operacije zaradi domnevnih dejavnosti Rusije in upornikov. Ukrajinska vlada je medtem poslala jasno sporočilo, da "ne nameravajo ustaviti nasilja na vzhodu države".

Že 26. izredna seja Varnostnega sveta ZN-a
Zaradi novih obtožb o ruskem pošiljanju orožja in vojske na vzhod Ukrajine je sinoči potekala izredna seja Varnostnega sveta Združenih narodov. Veleposlaniki, ki so se zaradi krize v Ukrajini sestali že 26., zaradi ruske pravice veta niso sprejeli nobene odločitve. Združene države Amerike so Rusijo obtožile ogrožanja dogovora o začasnem prenehanju spopadov na vzhodu Ukrajine.

Medvedjev pozval k odpravi sankcij
Ruski premier Dmitri Medvedjev je dejal, da morajo ZDA za rešitev spora najprej odpraviti gospodarske ukrepe, ki so jih uvedle proti Rusiji. Ameriški predsednik Barack Obama in Medvedjev sta se na hitro sestala ob robu vrha Združenja držav Jugovzhodne Azije (Asean) v Mjanmaru. "Da bi presegli trenutne težave, je nujno odpraviti sankcije (...), se vrniti k normalnim, umirjenim in produktivnim pogovorom, potem se bo vse stabiliziralo," je dejal ruski premier.

Kdaj bi se to lahko zgodilo, ni želel ugibati, ker to po njegovih besedah ni odvisno od Rusije, saj ni Rusija uvedla sankcij. Je pa dejal, da bo Rusija ukrepe, ki jih je uvedla v odgovor na sankcije Zahoda, odpravila "slej ko prej". Ali se bo to zgodilo pred iztekom prvotno določenega leta dni ali po letu, kolikor naj bi veljala prepoved uvoza hrane iz EU-ja in ZDA, ni mogel reči. Sankcije je Medvedjev označil kot instrument, ki vedno škodi obema stranema in ne vodi nikamor ter se slej ko prej konča.

Medvedjev poziva ZDA k odpravi sankcij