Ruski strateški bombnik tu-95 med polnjenem rezervoarja za gorivo v zraku. Foto: Reuters
Ruski strateški bombnik tu-95 med polnjenem rezervoarja za gorivo v zraku. Foto: Reuters
Tu-22
Ruski bombnik tu-22 na fotografiji norveške vojske. Foto: Reuters
Su-24
Ruski lovec su-24. Foto: Reuters

Incidente razkriva poročilo britanskega think tanka ELN z naslovom Nevarna politika na robu vojne. 3. marca je potniško letalo prevoznika Scandinavian Airlines (SAS) s 132 ljudmi na krovu, ki je bilo na poti iz Koebenhavna na Danskem v Rim v Italiji, pri Malmöju na Švedskem skorajda trčilo z ruskim izvidniškim letalom, ki pristojnim organom ni sporočilo svojih koordinat. Zgolj po zaslugi dobre vidljivosti in pozornosti pilotov potniškega letala so se izognili tragediji.

Celotno poročilo v angleškem jeziku je dostopno na tej povezavi.

Med skoraj 40 incidenti je bilo poleg omenjenega še 11 zelo resnih, trije od tega pa bi lahko celo hitro sprožili oborožen konflikt med Natom in Rusijo.

12. aprila je na primer ruski lovec kar 12-krat "agresivno" preletel ameriško vojaško ladjo v Črnem morju, samo dan pozneje pa je ruski reaktivec izvajal "grozilne manevre" nedaleč od ameriškega izvidniškega letala nad Ohotskim morjem.

Junija so oboroženi ruski bombniki simulirali napad na danski otok Bornholm. 16. julija je oboroženi ruski reaktivec poletel manj kot deset metrov od švedskega nadzornega letala v mednarodnem zračnem prostoru nad Baltikom. Dva dni pozneje so ruski reaktivci zasledovali ameriško izvidniško letalo v švedskem zračnem prostoru.

Na začetku septembra so ruski strateški bombniki v bližini Kanade "vadili napade z vodenimi izstrelki" na ZDA, ruski reaktivci pa so prestrašili kanadsko fregato v Črnem morju. Pozneje septembra sta ruska bombnika vstopila v švedski zračni prostor nedaleč od otoka Öland, oktobra pa se je ruski reaktivec za las izognil trčenju s švedskim nadzornim letalom nad Baltikom.

Kot v poročilu še ugotavlja ELN, ki ga sestavlja dobrih deset nekdanjih visokih evropskih vojaških predstavnikov in politikov, so Natova letala do oktobra letos več kot stokrat prestregla ruska vojaška letala, kar je trikrat več kot lani. Nato je zaradi večjega števila provokacij za kar štirikrat povečal svojo misijo varovanja zračnega prostora nad baltskimi državami.

Rusija spodbuja agresivno držo
Poročilo opozarja, da pomeni povečevanje samega števila incidentov in tudi njihove teže nevarno tveganje, ki prispeva k dodatnemu zaostrovanju odnosov med zavezništvom in Rusijo, ko so ti zaradi krize v Ukrajini že tako ali tako zelo napeti.

Ruska vojska je po mnenju britanskih strokovnjakov očitno dobila avtorizacijo in celo spodbudo, da nasproti Nata in tudi nasproti Finske in Švedske, ki nista članici zavezništva, ravna precej bolj agresivno kot doslej.

Dejanja Rusije poročilo med drugim označuje kot ustrahovanje sosed in dokazovanje, da ima "sredstva in voljo", da se v primeru konflikta sooči z Natom. Avtorji poročila svarijo, da bi se lahko, če bo kateri od tovrstnih incidentov v prihodnje zahteval življenja, sprožila nevarna spirala, ki jo bo težko nadzorovati.