Rusijo je javnost videla v negativni luči celo že pred izbruhom napetosti na Krimu. Foto: EPA
Rusijo je javnost videla v negativni luči celo že pred izbruhom napetosti na Krimu. Foto: EPA
Je slaba podoba Irana res upravičena ali rezultati odsevajo negativno medijsko poročanje o tej državi, se sprašujejo analitiki. Foto: EPA
Evropska unija
EU nima najboljše podobe, jo pa ima zato Nemčija. Foto: BoBo

BBC-jeva anketa, izvedena večinoma celo pred krizo na Krimu, je pokazala, da ima Rusija najslabšo podobo v javnosti, odkar so leta 2005 začeli izvajati anketo. Poslabšalo se je tudi mnenje o ZDA in EU-ju, medtem ko na vrhu držav z najboljšo podobo v javnosti ostaja Nemčija s 60 odstotki pozitivnih mnenj.

V anketi, ki jo je za BBC izvedel GlobeScan/Pipa, so med decembrom 2013 in aprilom letos zajeli 24.542 ljudi iz 24 držav, ki so ocenili 16 držav in EU glede na to, ali vidijo njihov vpliv na svet kot "večinoma pozitiven" ali "večinoma negativen".

Negativen pogled na Rusijo je zdaj v povprečju 45-odstoten, kar je štiri odstotke več kot lani. Pozitiven pogled na Rusijo ima 31 odstotkov vprašanih. Poslabšano mnenje o Rusiji je splošno, še posebej očitno pa je v Keniji, Španiji, Braziliji in Kanadi. Zanimivo je, da pa se je v tem času izboljšalo mnenje Kitajcev o Rusiji.

ZDA odneslo vohunjenje
Mnenje o ZDA se je najbolj poslabšalo med prebivalci Španije (za 19 odstotkov), Nemčije (za 18) in Brazilije (za 15). Analitiki to pripisujejo temu, da so v omenjenih državah odkrili močne vohunske dejavnosti ZDA.

Tudi Evropska unija je ni odnesla najbolje, saj je njena podoba najslabša do zdaj. Mnenje o Uniji se je najbolj poslabšalo v Španiji (za 19 odstotkov), Nemčiji (za 10) in Franciji (za 7).

Na samem dnu lestvice priljubljenosti so Iran, Pakistan in Severna Koreja, BBC-jevi analitiki pa pri tem poudarjajo, da imajo omenjene države izrazito negativno medijsko podobo, zato se poraja vprašanje, koliko na poglede javnosti vpliva ton, s katerim v medijih označujejo te države.
Razvrstitev držav glede na negativen vpliv na svet:
1. Iran
2. Severna Koreja
3. Pakistan
4. Izrael
5. Rusija
6. Kitajska
7. ZDA
8. Indija
9. Južna Koreja
10. JAR
11. Japonska
12. Evropska unija
13. Brazilija
14. Francija
15. Velika Britanija
16. Nemčija
17. Kanada
Razvrstitev držav glede na pozitiven vpliv na svet:
1. Nemčija
2. Kanada
3. Velika Britanija
4. Francija
5. Japonska
6. Evropska unija
7. Brazilija
8. ZDA
9. Kitajska
10. JAR
11. Južna Koreja
12. Indija
13. Rusija
14. Izrael
15. Severna Koreja
16. Pakistan
17. Iran