Svet
Moskva
Avtomobili švedskih, litvanskih in hrvaških diplomatov pred ruskim zunanjim ministrstvom, kjer so diplomati prejeli protestne note. Foto: Reuters
Rudiger von Fritsch
Nemški veleposlanik v Rusiji je po obisku zunanjega ministrstva sporočil, da je Nemčija še naprej pripravljena na dialog z Rusijo. Foto: Reuters
Sankt Peterburg
Avtomobil zapušča ameriški konzulat Sankt Peterburga. Foto: Reuters
VIDEO
Rusko zunanje ministrstvo...
VIDEO
Povračilni ukrepi: Rusija...

Dodaj v

Rusija v povračilnih ukrepih izgnala diplomate 23 držav

Kremelj: Rusija ni sprožila diplomatske vojne z Zahodom
30. marec 2018 ob 18:47
Moskva - MMC RTV SLO, STA

Rusko zunanje ministrstvo se je odzvalo na solidarnostni izgon ruskih diplomatov iz več zahodnih držav in Nata ter izgnalo diplomate 23 držav, veleposlanikom pa so izročili protestne note in jih seznanili s povračilnimi ukrepi.

Tako več zahodnih držav kot zveza Nato je od začetka tedna izgnalo ruske diplomate v znak solidarnosti z Veliko Britanijo, ki je bila v začetku marca prizorišče napada s kemičnim orožjem, za katerega London pripisuje odgovornost Rusiji.

Rusija je odgovorila z enakimi povračilnimi ukrepi. Izgnala je diplomate skupno 23 držav. Pri tem se je držala načela sorazmernosti in izgnala toliko diplomatov posamezne države, kolikor ruskih diplomatov je bilo izgnanih iz iste države.

Pred izgonom je rusko zunanje ministrstvo na pogovore poklicalo več veleposlanikov in diplomatskih predstavnikov, ki so jim predali protestne note in jih seznanili s povračilnimi ukrepi.

Pri vstopanju v stavbo ruskega zunanjega ministrstva so po poročanju Reutersa opazili veleposlanike Nemčije, Francije, Italije, Poljske, Nizozemske in Češke ter diplomatske predstavnike Ukrajine, Nizozemske, Albanije, Romunije, Litve, Latvije, Hrvaške in Makedonije.

Nemčija pripravljena na dialog z Rusijo
Nemški veleposlanik Rudiger von Fritsch je po obisku ministrstva dejal, da mora Rusija odgovoriti na vprašanja, ki se zastavljajo v glede napada, in dodal, da je Berlin še naprej odprt za dialog z Moskvo.

Rusija je nato izgnala štiri nemške diplomate. Nemški zunanji minister Heiko Maas je v odzivu dejal, da ni presenečen. Dodal je, da v Berlinu niso zlahka sprejeli odločitve o izgonu ruskih diplomatov, da pa je bil to "potreben in primeren politični signal".

Kasneje je Rusija sporočila, da bo izgnala pet diplomatov iz baltskih držav - tri iz Litve in po enega iz Latvije ter Estonije. Gre za enako število, kot so omenjene države izgnale ruskih diplomatov.

Rusijo bosta morala v tednu dni zapustiti tudi dva italijanska diplomata, štirje poljski diplomati morajo iz Moskve oditi do 7. aprila. Moskva je izgnala tudi tri češke diplomate, dva nizozemska in enega hrvaškega.

Poleg tega morajo v skladu z današnjo odločitvijo Moskve iz Rusije oditi še diplomati Avstralije, Albanije, Kanade, Danske, Finske, Francije, Irske, Norveške, Romunije, Španije, Švedske in Ukrajine.

V Moskvi pa razmišljajo o uvedbi povračilnih ukrepov tudi zoper Črno goro, Belgijo, Gruzijo in Madžarsko, ki so se v minulih dneh prav tako odločile za izgon ruskih diplomatov.

Kremelj: Rusija ni dala pobude za sankcije
"Rusija ni sprožila nobene diplomatske vojne," je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov in dodal, da "Rusija nikoli ni dala pobude za kakršno koli izmenjavo sankcij".

Rusija je Veliki Britaniji postavila enomesečni rok za zmanjšanje števila njenih diplomatov v Rusiji na enako raven, kot je ruskih diplomatov na Otoku. Točnega števila rusko zunanje ministrstvo naj ne bi navedlo.

Velika Britanija je zaradi napada kot prva izgnala 23 ruskih diplomatov, Moskva pa je na to odgovorila z izgonom enakega števila britanskih diplomatov iz Rusije. Solidarnostno so Veliki Britaniji sledile številne druge države, med njimi ZDA, ki so izgnale 60 ruskih diplomatov iz ZDA in zaprle ruski konzulat v Seattlu.

Rusko zunanje ministrstvo je že v četrtek na pogovor poklicalo veleposlanika ZDA in ga seznanilo, da bo Rusija v odgovor izgnala 60 ameriških diplomatov in zaprla ameriški konzulat v Sankt Peterburgu.

Putin za izboljšanje odnosov
Tiskovni predstavnik Kremlja Peskov je ob tem ponovil, da se ruski predsednik Vladimir Putin še naprej zavzema za izboljšanje odnosov z drugimi državami, ne glede na to, da se je Rusija odločila za izgon ameriških diplomatov in poudaril, da Rusija ni sprožila diplomatske vojne z Zahodom.

"Rusija je bila prisiljena v povračilne ukrepe kot odgovor na sovražna in nezakonita dejanja Washingtona," je dejal Peskov. Dodal je, da si Moskva želi "dobrih odnosov" in ostaja odprta za dialog.

Slovenska vlada (še) ni izgnala diplomatov
Slovenska vlada se ni odločila za izgon ruskih diplomatov, ampak je v četrtek sklenila, da naj zunanji minister zaradi afere Skripal na posvet pokliče slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeliga. Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je z veleposlanikom v četrtek v Sloveniji že opravil prvi pogovor.

Nekdanji ruski dvojni agent Sergej Skripal in njegova hči Julija sta bila 4. marca v Salisburyju v Veliki Britaniji napadena z živčnim strupom novičok, za kar London in zahodne zaveznice krivijo Moskvo, ta pa odgovornost ostro zavrača. Približno 250 pripadnikov protiterorističnih enot medtem nadaljuje preiskavo.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Krisha
# 30.03.2018 ob 18:59
Ponosen sem na Slovenijo..Rusija bo to znala ceniti
jarovit
# 30.03.2018 ob 19:03
Približno 250 pripadnikov protiterorističnih enot medtem nadaljuje preiskavo.
--------------------------------------
Preiskujejo na napačnem kraju. Downing street b bil pravšnji kraj.
angryjoe
# 30.03.2018 ob 19:11
Solidarnost z Britanci, ker je na njenem ozemlju bil poskus umora dvojnega agenta... Kolikokrat bi že morali iz solidarnosti do Iraka, Sirije, Jemna, Libije... izgnati ameriske, britanske in francoske diplomate zaradi smrti tisočev nedolžnih. če
Ramus
# 30.03.2018 ob 19:06
Dokler ni dokazov o tem, kdo je dejansko izvedel napad je vsako ukrepanje preuranjeno. Bi pa lahko izgnali kakšnega ameriškega diplomata, da se malo umirijo v Washingtonu,....
Bakatigauturi
# 30.03.2018 ob 19:07
od USA pričakujem,da bodo izgnali 21 britanskih diplomatov,zaradi vmešavanje v volitve pri njih.
Lev Trotsky
# 30.03.2018 ob 19:27
Če opazujemo dogajanje, kaj vidimo?
Na eni strani dve podivjani državi (ZDA in VB + vazali), ki se v mednarosnih odnosih vedeta kot pubertetniški testosteronarji, brez vsakega ratia, samo kaprice.
Na drugi strani vidim nekoga (Rusija), ki se trudi umirjat zadeve, ravnati sorazmerno, poudariti nadaljnjo odprtost za dialog in željo po umiritvi razmer.
Zastavlja se mi naslednje vprašanje: ali smo mi kot člani zveze NATO, v kateri moramo noč in dan izkazovati "solidarnost" s pubertetniškima testosteronarskima najstnikoma, sploh na pravi strani?
mb128
# 30.03.2018 ob 19:26
Eh ja zadnjič sem ravno po tv slišal eno zanimivo informacijo. Nemčija je, če me spomin ne vara, izgnala 4. diplomate obenam pa podpisala pogodbo za severni tok 2. Sedaj pa razumi če moreš!
Predstava za publiko, rajo torej!
komsomolec
# 30.03.2018 ob 19:09
kaj se Rusi sploh ukvarjajo z zahodm,ki je iztiril, naj prekinejo vse diplomatske in ekonomske stike in posle. saj imajo Indijo in Kitajsko + ostali svet 5 milijardni trga je dovolj za Moskvo.
brez ruskega plina zahod propade v enem tednu.
grenadir
# 30.03.2018 ob 19:32
Mene bolj zanima, kaj bomo s cca 170imi državami širom sveta, ki niso podprle britansko farso... ?
komsomolec
# 30.03.2018 ob 19:29
kacina je treba za kazen odpoklicati z Nata domov in takoj na zavod prijavit. obrmboslovci so najslabši kadri. on in janša, katastrofa.
zeuss-zeng
# 30.03.2018 ob 19:17
Rusija deluje v skladu z pravičnostjo in sorazmernim odgovorom na zahodne ukrepe . To je ravno tisto kar loči ponosnega človeka ali državo od hlapčevskega zahodnega ,,bega od svobode ,, . Zaradi tega je potrebno podpirati Rusijo in Putina ter biti kritičen do evropskega neo . libero globalizma ...
Bakatigauturi
# 30.03.2018 ob 19:08
DOKAZANO ne pa čvek
Anar Hija
# 30.03.2018 ob 20:28
Nocoj pride v Odmeve Ernest Petrič braniti Pahorjev načrt, da bi o izgonu vsaj enega diplomata odločal Državni zbor (kjer bi izgon izglasovali SDS, NSI in SMC).

Ljudstvo, čas je, da se organiziramo in začnemo zbirati 40.000 podpisov za sklic referenduma o izstopu iz NATO!

Slovenija bi z nevtralnostjo in pokončno držo več pridobila kot izgubila. Samo poglejte Avstrijo, če ne verjamete.

Slovenija, #VENizNATO!
vl4do
# 30.03.2018 ob 19:04
Samo iz ZDA in VB bi jih morali izgnati ter tako vsem pokazati kdo je pravi krivec za vse kar mora celi svet trpeti. Danes nobene nove zgodbice ali izmisljotine iz Britanistana? Mogoce kaksno novo najdisce najsmrtonosnejsega strupa na katerega so odporni samo Rusi? Kaj?
zeuss-zeng
# 30.03.2018 ob 19:25
pac - man
Rusija deluje v skladu z pravičnostjo in sorazmernim odgovorom na zahodne ukrepe .
Zastrupitev agentove hčerke ni nikakršno sorazmerje.
----------
seveda ni - saj ni bilo . .. Saj veš - zdaj je bila zastrupljena že kljuka njihove hiše : Če sva neka šerloka holmsa : potem bi bilo tudi nujno potrebno ugotoviti kje je bil strup v hiši , avtu ali busu na poti v restavracijo ... Seveda bo to naslednja ,, zgodba ,, ... ti se hecaš a ne ???
zeuss-zeng
# 30.03.2018 ob 19:20
pac-man
Lahko naslednjega mrtvega Rusa pričakujemo v Rogaški Slatini?
----
sploh ne - ti ga boš z lastnimi rokami pokopal - saj ne bo težko ? Z virtualnostjo si že dobro seznanjen , talko da ne bo problema . Samo nekoliko boš zakrilil z rokami in neko lutko prebodel z iglami ....
Anar Hija
# 30.03.2018 ob 20:30
PS: Podpise za sklic referenduma o izstopu iz NATO moramo zbirati LOČENO od političnih strank (brez Levice ali kogarkoli drugega). Naj gre za civilno iniciativo, izkaz ljudske volje, ne pa politike.

Naj, za spremembo, enkrat politiki poslušajo ljudstvo in ne obratno!

Slovenija, #VENizNATO!

Začnimo širiti idejo o referendumu ZA izstop iz NATO! Povsod!
council
# 30.03.2018 ob 19:34
Hrvati so pravi maček v žaklju. Ko jih nebi že poznali. Solidarno izženejo diplomata v resnici se pa sedaj naskrivaj rusom prilizujejo. Znam te pusko kad si pistolj bila.
b0bby8
# 30.03.2018 ob 20:30
Anar Hija
Jaz takoj prispevam podpis za izhod iz NATOa
b0bby8
# 30.03.2018 ob 20:43
bistri08
Takšne poteze nikomur ne koristijo. A Putin se mora zavedati svojih meja. Ne more po celem svetu s plinom morit ljudi.
V Nemčiji so ga prepovedali že leta 1945.
--------------------------------------------
Lepe besede vendar je za to potrebno imeti kakšen dokaz nooo vsaj takega če že ne drugega :-)
zeuss-zeng
# 30.03.2018 ob 19:32
Pac-man
Rusi v VB prav res umirajo sumljivih smrti. To priznava celo rusko zunanje ministrstvu
--------------------
aha zdaj si mi postregel z angleškim
the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland - komentarjem - ja bravo no - to je tako kot bi tožilca ki je tud isostoritelj dejanja sprejeli kot nesporno pričo , ki obtožuje nedolžnega za krivdo .. Ja bravo - tokrat si presegel samega,, sebe,, ...
komsomolec
# 30.03.2018 ob 19:48
angleška policija uletela v ruski avijon

teško provociranje angležev, zdaj bodo falseflag nekaj podtaknili v letalo, potem Rusijo obtožili za "zločin"... boste videli kakšna štala bo tole spet.
TIGR
# 30.03.2018 ob 19:33
Pac-Man
Cel skupek pravljic, ki so jih v zadnjem času natvezli lažnivi Britanci je podlaga za nova nadaljevanja Benny Hilla.

Skripali so pač samo "collateral damage", tako kot sto tisoči Iračanov, Sirijcev, Libijcev, Vietnamcev itd itd itd...
Mnogo jih imajo na vesti tvoji nadrejeni in povej mi s kom se družiš - ter povem ti kdo si!
J@st
# 30.03.2018 ob 19:34
Tako kot je cenila britansko skrivanje ruske odgovornosti za litvinenkovo smrt?
--------------------

Hahahaaaaa, paco, vidis kako izpodbijas samega sebe.)))))))

Rusija ze vec let zahteva od Britanije da razkrijejo skrivnosti glede zastrupitvi Litvinenka.
Zahtevajo tudi sorodniki Litvinenko, pa ni dobijo nobenih odgovorov.
Ves da krivec je vedno tisti ki ne razkrije resnice.
Tako da so britabci odgovorni tudi za to zastrupitev....hahahaaaa...paco.
neprilagojen
# 30.03.2018 ob 20:36
@b0bby8 @Anar Hija
----------------------
zal, da nas je 80% za izstop, se to ne bo zgodilo, kaj vi mislita, da zivimo v demokraciji, kje ljudje odlocajo, tam kje je svoboda
zal na napacnem kraju in casu smo
ze samo po nekaznovano izbrisanih komentarjih je vama lahko jasno, kje smo
ljudje so glasovali za BREXIT, njihova vlada za nagrado misli narediti vojno z jedrsko velesilo
Enostavno
# 30.03.2018 ob 20:35
Anar Hija

Imaš moj podpis za izstop iz NATO.Samo povej kako,kdaj,kje.
samogledam
# 30.03.2018 ob 19:42
Anglezi so se odlocili da zapustijo EU...in kaj ima EU z dvojnim agentom, a nebi raje za svoje ubite drzavlane na ulicah poskrbela ?!
Druga Švica
# 30.03.2018 ob 22:05
Danes nimam nič za dodati, samo Pac-Manu bom par minusev stisnil.
Lev Trotsky
# 30.03.2018 ob 22:05
Tole si oglejte (niti ne toliko Putina (btw: popoln racionalist), ampak ex-NATO generala Wesleya Clarka od 8:20 dalje):

https://www.youtube.com/watch?v=jy5F5nDu
XYY

Brez razlogov se je Pentagon že septembra 2002 odločil, da bo v petih letih napadel 7 držav (Irak, Sirija, Libanon, Libija, Somalija, Sudan, in nazadnje Iran), samo zato, da "zamenjajo režime".

Pahor mora iti, ker ni več samo smešen, ampat tudi nevaren.
solo1.rale
# 30.03.2018 ob 22:00
Sploh ne vem,zakaj bi morali mi izgnati Ruske diplomate zaradi solidarnosti do Velike britanije. A je mogoče Britanija solidarna z nami? Sploh ne vedo da obstajamo. Tako ali tako pa zapuščajo EU. Toliko o njihovi solidarnosti.
Zahod bi rabil enkrat eno dobro lekcijo. To so same imperialistične države.
Rusi,če so pametni,bi morali samo zapreti pipico za plin in nafto,potem pa naj se v ZDA in GB vozijo in grejejo na štrom,da bodo bolj EKO....
Upam,da SLO ostane pametna v tej wild west situaciji.
Lev Trotsky
# 30.03.2018 ob 20:14
Kdor je pogledal video, ki ga je pripopal @neprilagojen, lahko sam presodi situacijo: Rusi se počutijo stisnjene in to brez kakršnga koli razloga. Evropa asistira ameriki in VB pri eni najbolj umazanih in nevarnih iger v zgodovini. Samo upamo lahko, da Rusi ne zgubijo živcev, da se nam to ne vrne kot bumerang in da se zadeva pravočano umirijo.
Pahor pa naj nemudoma odstopi!!! Pokvarjeni neotesani piroman, ki se igra z ognjem, ki nas bo požgal!!
Enostavno
# 30.03.2018 ob 19:46
Podpiram ruske protiukrepe.
Guliarth
# 30.03.2018 ob 19:43
V EU smo pripeljali muslimane in se skregali z Rusi, a smo lahko se bolj nori?
TIGR
# 30.03.2018 ob 19:29
Gre se samo in zgolj za "cui bono"...in stvar je popolnoma jasna.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cui_bono
Lev Trotsky
# 30.03.2018 ob 20:32
@Anar Hija
Imaš moj podpis!
b0bby8
# 30.03.2018 ob 19:52
komsomolec
angleška policija uletela v ruski avijon
-------------------------------------
Ja nova pravokacija SS britanije.
J@st
# 30.03.2018 ob 19:40
Lahko naslednjega mrtvega Rusa pričakujemo v Rogaški Slatini?
-------------------------
Nacrtujes umor?
grenadir
# 30.03.2018 ob 20:49
"Takšne poteze nikomur ne koristijo. A Putin se mora zavedati svojih meja. Ne more po celem svetu s plinom morit ljudi."... Jp.. Bistri me vedno impresionirajo.. Še posebej če imajo dokaze za svoje trditve...
b0bby8
# 30.03.2018 ob 20:49
presmešno
Jaz bi Rusom verjel, če ne bi po celi Evropi aktivno in finančno podpirali skrajno desnico.
Že par dni se veliko piše o podpori hajderjevim Fpo.
---------------------------------
Auuuuu PIŠE SE uf to je pa potem 100%!
In to pišejo zahodni mediji ki se nam res niso še nikoli zlagali
To je pa res že presmešno :-)
jarovit
# 30.03.2018 ob 20:04
@Pac-Man
# 30.03.2018 ob 19:25
Rusi v VB prav res umirajo sumljivih smrti. To priznava celo rusko zunanje ministrstvo.
-----------------------------
hehehe. Priznavajo? No kaj še "priznavajo" v tem sporočilu? A to, da sumijo, da te sumljive smrti povezujejo z delovanjem britanskih obveščevalnih služb si pa spregledal? Če se že grež trola to delaj vsaj na nivoju.
Režimek
# 30.03.2018 ob 22:46
Zahtevam da Theresa May takoj pojasni, kako to, da so na njenih tleh okrutno zastrupili ruskega državljana!
aparat-čik
# 30.03.2018 ob 20:44
še vedno mi ni jasno, zakaj morajo biti kavboji tako užaljeni, da izženejo 60 diplomatov.

lunatičen karakter?
jarovit
# 30.03.2018 ob 20:15
@Pac-Man
# 30.03.2018 ob 20:13
---------------------------------------
Imaš ti teževe z fokusiranjem?
Moj komentar se nanaša na tvoj komentar in povezavo.
KdoJeDarthVader
# 30.03.2018 ob 21:34
Nekateri ne nasedamo Zahodnim lažnim novicam brez dokazov ... Ko pa bo dokazano potem naj se Pahor oglaša v imenu državljanov s svojimi idejami o solidarnosti.
Ponavljam...Kaj pa če je CIA izvedla poskus umora? Kaj pa če je MI6 izvedla poskus umora? Kaj pa če je vse skupaj zaigrano? Inscenirano dejanje z namenom pridobitve širše podpore in zaostritve sankcij proti Rusiji.
Zakaj bi verjeli britanskim politikom, ki se bodo vedno izgovarjali da so jim obveščevalne službe dale napačne informacije? Ne bi bilo prvič da bi lagali, zavajali in manipulirali.
Bivši uporabnik
# 30.03.2018 ob 21:07
Trump trdi, da bo potegnil vojsko iz Sirije, pentagon pa medtem počne ravno nasprotno in v okupiranem delu Sirije postavlja vojne baze in dovaža še več sil.
Medtem ko Trump laže in zavaja celotno svetovno javnost, pentagon jača pozicije v Siriji in okupira del suverene države. Istočasno kopiči vojne sile na golanu in jordanski meji.
To je priprava na novo vojno. ZDA se z BV ne mislijo umakniti, saj to pomeni strateško izgubo in poraz.
jarovit
# 30.03.2018 ob 20:12
@apollo11
# 30.03.2018 ob 20:08
Prav tečni ste že s to rusofolijo. Recitirate kremeljsko propagando in non stop pljuvate po EU in Zahodu, kamor Slovenija tudi spada.
------------------------------------
Očitno si se usposabljal na seminarjih za prepoznavanje kremeljske propagande o katerih je v eni od oddaj leta 2014 ali 2015 govoril g. Stopar.
b0bby8
# 30.03.2018 ob 20:54
presmešno
Tudi o tem so naveliko pisali in celo snemali znanstveno fantastiko :-)
presmešno. :-)
b0bby8
# 30.03.2018 ob 20:37
Pac-Man
Ne samo posnetek, celo pričanje žrtve.
--------------------------------------------
To pričanje ne pomeni nič!!!!!!
Poleg njega so bili agentje MI6 in kakšno izjavo pričakuješ od njega?????
Kazalo