Svet
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Lavrov je diplomatske ukrepe proti Rusiji označil za "popolnoma nesprejemljive". Foto: Reuters
ZDA
ZDA sporočajo, da ukrep Rusije, ki je enak njihovemu, pomeni, da Moskve dialog ne zanima. Foto: Reuters

Dodaj v

Odgovor Rusije ZDA: izgon 60 diplomatov in zaprtje ameriškega konzulata

Moskva odgovarja z recipročnimi ukrepi
29. marec 2018 ob 20:45,
zadnji poseg: 29. marec 2018 ob 23:28
Moskva - MMC RTV SLO, STA

V odgovor na ameriški izgon 60 ruskih diplomatov in zaprtje ruskega konzulata v Seattlu po napadu z živčnim strupom v Veliki Britaniji se je Moskva odločila za povračilni izgon 60 ameriških diplomatov in zaprtje ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je napovedal, da so ameriškega veleposlanika v Rusiji obvestili o "povračilnih ukrepih", ki vključujejo "izgon enakega števila diplomatov in umik dovoljenja za delovanje ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva je za persone non grate označila 58 ameriških diplomatov v Moskvi in dva v Jekaterinburgu, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax prenaša BBC.


ZDA: Moskve ne zanima dialog
Ameriško zunanje ministrstvo se je na odgovor Moskve že odzvalo in sporočilo, da ruska odločitev o povračilnem izgonu ameriških diplomatov kaže, da Moskve ne zanima diplomacija. "Iz seznama, ki smo ga prejeli, je jasno, da Ruske federacije ne zanima dialog glede tem, ki so pomembne za naši dve državi," je dejala tiskovna predstavnica ministrstva Heather Nauert. "Pridržujemo si pravico do odgovora," je še dejala.

Izgoni tudi diplomatov drugih držav
Tudi za več kot 20 drugih držav, ki so sledile Veliki Britaniji in ZDA ter izgnale ruske diplomate, je napovedal enake ukrepe. Tako bo diplomatska predstavništva v Rusiji moralo zapustiti enako število diplomatov, kot so jih izgnale države.

Rusija po besedah Lavrova odgovarja na "popolnoma nesprejemljiva dejanja proti Rusiji, do katerih prihaja pod hudim pritiskom ZDA in Velike Britanije pod pretvezo t. i. primera Skripal".

Nekdanji ruski dvojni agent in njegova hči Julija sta bila 4. marca v Salisburyju v Združenem kraljestvu napadena z živčnim strupom novičok, za kar London in zahodne zaveznice krivijo Moskvo. Ta odgovornost ostro zavrača.

Velika Britanija je zaradi napada izgnala 23 ruskih diplomatov. Moskva pa je na to že odgovorila z izgonom enakega števila britanskih diplomatov iz Rusije.

Slovenija se za izgon ruskih diplomatov ni odločila, je pa slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, v skladu z odločitvijo vlade na posvet poklical slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeliga.

Guterres zaskrbljen omenja hladno vojno
"Mislim, da se bližamo razmeram, ki so podobne tistim med hladno vojno," je na sedežu ZN v New Yorku povedal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejal je, da je "zelo zaskrbljen" zaradi pomanjkanja mehanizmov za zmanjševanje napetosti, kot so bili posebni kanali za izmenjavo informacij med državama. Po koncu hladne vojne so namreč te mehanizme opustili. "Mislim, da je čas za tovrstne previdnostne ukrepe za zagotovitev učinkovitega komuniciranja in preprečevanje stopnjevanj," je poudaril generalni sekretar ZN.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ramus
# 29.03.2018 ob 20:52
ZDA so največja grožnja za svetovni mir. Zahtevamo dokaze o tem, da je Rusija naročila ali izvedla ta napad s strupom. Do danes še nismo videli niti ENEGA DOKAZA. Kje so dokazi??!
Krisha
# 29.03.2018 ob 20:58
zarad britanije je bila nekoč italija do logatca.zarad britancev smo izgubili celovec in trst.
zaradi rusov danes sploh živimo, ker rusi so zlomili nacizem...
britanija izstopa iz EU in mi bi se morali kao solidirati z britanci in se zameriti rusom..
Druga Švica
# 29.03.2018 ob 21:02
Komentar neke gospe s Pahorjevega FACEBOOK profila:

"Do pred kratkim sem vas imela za nenevarnega populista in karierista, povspetneža, ki se pač obrača po vetru v svojo korist. Od danes naprej vas imam za nevarnega politika, ki negira slovensko SUVERENOST in Slovenijo vodi na pot nespoštovanja prava, ter morebitnega vojaškega spopada z Rusijo!"
Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 20:53
Nekdanji ruski dvojni agent in njegova hči Julija sta bila 4. marca v angleškem Salisburyju napadena z živčnim strupom novičok

Kako lahko z zagotovostjo trdite nekaj, kar ni bilo dokazano, niti ustrezno raziskano z mednarodnimi preiskovalnimi strokovnjaki?
fah-q
# 29.03.2018 ob 20:57
vrag je vzel šalo...

vsak, ki misli, da se vojni ni treba upirat-naj med sestro, mamo in hčerjo izbere tisto ki bo posiljena, med bratom, sinom in očetom pa ubitega ter potem med vsemi še 2 umrla zarad lakote in bolezni...

to je vojna!!

jo res hočemo??
Enostavno
# 29.03.2018 ob 20:55
Odgovor Rusija ZDA: Izgon 60 diplomatov in zaprtje ameriškega konzulata

Dobro.Zaprite še Mc donaldse,uvedite bojkot na Coca-colo in ostale škodljive stvari za zdravje.Čakamo dokaze o domnevni zastrupitvi.
Bela-modra-rdeča-to naša je sreča !
Živela Rusija !
Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 21:08
Rusija gre po sistemi "kar ti meni, to jaz tebi". Proti podivjani ameriški politiki tudi drugače ne gre.
Se pa v ukrepih zahoda hitro razpozna slabost, saj ne morejo Rusiji praktično več z ničemer naškoditi.
hareKrishna
# 29.03.2018 ob 21:21
Pahor odstopi!
Legat
# 29.03.2018 ob 21:13
Bravo Rusi!
Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 21:01
fah-q

Večina zahodnjakov je prepričana, da lahko drugim počno vso zlo, njih pa seveda ne bo nikoli nič doletelo.
Prepričanje gradijo na sindromu večvrednosti in nedotakljivosti, ki ga širi ameriška ideološka propaganda.
dobersvet
# 29.03.2018 ob 20:58
Namesto googla in gmaila raje uporabljajte ruski yandex in yandex mail, je enako dober ali celo boljši.
SamoRes
# 29.03.2018 ob 21:25
Jaz sem solidaren z Rusijo.
Pahor je vrhovni poveljnik 8.000 Natovcem.
Ostali bomo pa za Slovenijo.
volpe
# 29.03.2018 ob 21:26
Blamaža je to, da po nategu Tonyja Blaira, zdaj Britancem spet verjamemo na lepe oči.
@twwwter
# 29.03.2018 ob 21:22
Najbolj zanimiva je teza, da razen Rusije ni nobene druge bolj prepričljive razlage, kdo bi lahko izvedel tako dejanje. :)))
TOZD
# 29.03.2018 ob 21:10
Pričakujem novih 500+ komentarjev pro et contra - tistim, ki nas imajo za krte znotraj zahodne civilizacije in tistim, ki nas imajo za bečke (germanske) konjušare. Naj se spletni boj prične. Bolje tako kot pa preko puškinih cevi.
drop dead
# 29.03.2018 ob 21:18
Rusija zelo pametno in premišljeno. Ne vem kaj si Zahod predstavlja. Rusija ima za hrbtom Kitajsko kar jo dela nezlomljivo.
grenadir
# 29.03.2018 ob 21:23
Hči je že iz kritičnega stanja in rapidno okreva. Policaj že žlampa po Londonskih pubih.. Še malo pa bo od mrtvih vstal še sam dvojnovohunski Skripal... Ni, kaj.. Glede na to, da naj bi bil novičok 10 x bolj potnten , kot VX, so izgleda vsi trije izredno utrjeni...Kar se Rusov tiče, je to pričakovan in normalen odgovor.. Kar pa se tiče Slovencev, pakaj naj rečem... Vilnjuška izjava II...
leond
# 29.03.2018 ob 21:17
Tu bo škodo na koncu utrpela edino EU.
Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 21:38
Glejte, Američani in Angleži so potrebovali samo en neumen razlog, da lahko izženejo ruske diplomate. To bi v vsakem primeru storili tudi brez te zgodbice o kazačoku, a propaganda pač potrebuje zgodbo za marionetne evropske vlade, ki morajo z njo "prepričati" svoje parlamente in narode.
Besedo prepričati sem dal nalašč med narekovaje, saj prebivalstva EU ta pravljia ni prepričala v nobenem oziru.
Kritike in pesimizem do EU so s to pravljico še bolj zrasle v vseh članicah EU. Zdaj je končno jasno, da je EU britansko-ameriški hlapec, ki mora početi to, kar gospodarji ukažejo.
Harmonist
# 29.03.2018 ob 21:28
Kar bi ljudi ob tem primeru moralo najbolj skrbeti, je tako velika aroganca elit, da se jim ne zdi vredno vsaj malo potruditi okoli zgodbe, temveč nam servirajo očiten zmazek, ki ne prepriča niti petletnika.
Servilnost 'raziskovalnega' novinarstva in 'voditeljev' držav pa je katastrofa zase...preneumni za lastno preživetje!
Enostavno
# 29.03.2018 ob 21:31
volpe
Blamaža je to, da po nategu Tonyja Blaira, zdaj Britancem spet verjamemo na lepe oči.

Točno tako.Blair je lagal že pri agresiji NATO na ZRJ in potem na Irak.Vojni zločinec.
infostriker
# 29.03.2018 ob 21:00
"Odgovor Rusija ZDA: Izgon 60 diplomatov in zaprtje ameriškega konzulata"

Naslednji ukrep Rusije: v ZDA ne deluje več internet
@twwwter
# 29.03.2018 ob 21:16
volpe,

Kakšne dokaze? Si jih videl?
grenadir
# 29.03.2018 ob 22:11
Drugače pa moram rečt,da, ko sem prebral tole.. "ZDA sporočajo, da ukrep Rusije, ki je enak njihovemu, pomeni, da Moskve dialog ne zanima. ", pod drugo slikico, si nisem mogel kaj, da ne bi pomislil na tisto.. "No brain, no tumor"...
J@st
# 29.03.2018 ob 21:16
se je Moskva odločila za povračilni izgon 60 ameriških diplomatov in zaprtje ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu.
------------------
Bi bilo bolje če bi zaprli pravo ameriško vohunsko gnezdo v Ekaterinburgu, kot v Sankt Peterburgu.
Druga Švica
# 30.03.2018 ob 00:18
Danes je na CNN-u novinarka Hala Gorani pol ure "masirala" avstrijsko zunanjo ministrico Karin Kneissl zakaj se je Avstrija odločila (pravzaprav KDO je pritiskal nanjo), da ne bo izgnala ruskih diplomatov. Zakaj Avstrija ni solidarna z njenimi partnerji v EU in NATO. In bolj, ko ji je gospa Kneissl ponavljala, da se Avstrija drži načel charte Združenih narodov in da Avstrija ni edina, temveč v skupini z več evropskimi državami, ter da Avstrija ni članica NATO. Želi pa Avstrija posredovati kot mediator.
Totalno nepoznavanje prestižne ameriške novinarke stanja v Evropi in kdo sploh je v NATU in kdo ne.

Donald Trump ima prav CNN = FAKE NEWS

Beda od bede!!!
hektor11
# 29.03.2018 ob 22:23
Evo prazno glave Američane. Izženejo 60 ruskih diplomatov in zaprejo en konzulat, Rusi jim vrnejo z enako mero in ZDA odgovorijo, da Ruse ne zanima dialog z njimi in da imajo pravico do povračilnih ukrepov. S tem odpadom lažnivim in pokvarjenim smo mi pajdaši v NATO? Fuj jih bodi vse, ki so glasovali za vstop v NATO.
gitano
# 29.03.2018 ob 21:37
SamoRes


# 29.03.2018 ob 21:25 Prijavi neprimerno vsebino

Jaz sem solidaren z Rusijo.
Pahor je vrhovni poveljnik 8.000 Natovcem.
Ostali bomo pa za Slovenijo.
--------------------------------------
Ne bi rekel. Dvomim, da je med temi 8000-sočimi kaj več kot tisoč tako bedastih, da bi se borili proti Rusom za bankirje in magnate. Za kaj? Kaj bi imeli od tega, da pustijo kosti v Galiciji ali pa da končajo v Sibiriji. Kolikor jih kar nekaj poznam, dokler ne zagusti malo potelovadiš, ni nobene sile, če pa do česa pride čao SV pardon NATO.
grenadir
# 29.03.2018 ob 21:29
Najbolj smešna pri vsem pa je seveda EU... Z vsako tako potezo, kot so ti izgoni za izmišljene vzroke, sankcije, povečevanje NATO enot za hitro posredovanje ( to je tudi danes novica, samo ne na MMC ) ipd. oddaljuje Rusijo od Evrope in jo čedalje bolj trdno sidra skupaj s Kitajsko in še nekaterimi v konkurenčni tabor............ Ah, ja.. Verjetno imajo modre evropske glave že izračunano, da se nam španovija dolgoročno sigurno bolj splača z GB, kot Rusijo... Jp. To bo to, kar mi navadni plebejci ne razumemo...
Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 21:44

DrMatilda
Zakaj se samo meni zdi, da postaja situacija skoraj na las podobna razmeram pred 2.svetovno vojno,


Seveda je podobna in mogoče še bolj agresivna.
Poleg tega vsi sedimo na eni veliki grmadi, ki se lahko že jutri vžge.
Škoda ker večina Evropejcev tega sploh ne dojema.
FDVjevec
# 29.03.2018 ob 21:33
Velika Britanija je popolnoma skrenila s poti. To z Rusijo ni edino trenutno bolno, paranoidno in z razumom povsem skregano obnašanje oblasti v VB.

Poglejte si najbolj svež controversy z Lauren Southern in Count Dankulo pa vam bo jasno, kako so zašli.
volpe
# 29.03.2018 ob 21:27
Popravek: naj bi verjeli na lepe oči.
Enostavno
# 29.03.2018 ob 21:38
Nekdanji ruski dvojni agent in njegova hči Julija sta bila 4. marca v Salisburyju v Združenem kraljestvu napadena z živčnim strupom novičok,...

Ste prepričani?Ste sigurni?Hm...
1.Markale-Sarajevo...falseflag
2.Račak-Kosovo....falseflag
3.NY-Dvojčka...falseflag
4.Libija....Sirija....Irak.......falsefl
ag
5.Kijev Ukraina....falseflag
6.Salisbury-GB.....falseflag
7.....?.....itd.
neprilagojen
# 29.03.2018 ob 21:24
"US says it needed no proof, only UK’s word to expel diplomats"
USA pravijo, da dokazi niso potrebni, dovolj je beseda UK, da se izenejo diplomati

https://www.youtube.com/watch?v=vTOZevoW
HHM

Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 22:16
Drugače pa moram rečt,da, ko sem prebral tole.. "ZDA sporočajo, da ukrep Rusije, ki je enak njihovemu, pomeni, da Moskve dialog ne zanima. ", pod drugo slikico, si nisem mogel kaj, da ne bi pomislil na tisto.. "No brain, no tumor"...

Američani in dialog je enako kot žaba in podkev.
CT
# 29.03.2018 ob 23:23

Ramus je napisal(-a)

ZDA so največja grožnja za svetovni mir. Zahtevamo dokaze o tem, da je Rusija naročila ali izvedla ta napad s strupom. Do danes še nismo videli niti ENEGA DOKAZA. Kje so dokazi??!

Pa saj so jih našli. British Bullshit Corporation poroča, da so britanski preiskovalci na kraju zastrupitve našli naslednje:
- rdečo Lado
- zmrznjene ruske škornje
- znotraj Lade Vodko in sliko Vlada
- na vzratnem ogledalu sibirsko smrečico
- v pratljažniku kučmo

Iraška temeljita preiskava press
firtoh
# 29.03.2018 ob 21:44
Nekdanji ruski dvojni agent in njegova hči Julija sta bila 4. marca v Salisburyju v Združenem kraljestvu napadena z živčnim strupom novičok, za kar London in zahodne zaveznice krivijo Moskvo
V svoji vnemi je B.V. pozabil dodati 'naj bi' ali 'najverjetneje'
ni maitre
# 29.03.2018 ob 22:17
ZDA sporočajo, da ukrep Rusije, ki je enak njihovemu, pomeni, da Moskve dialog ne zanima.
Predvidevam da je to čivknil stabilni genij.
Katalonec
# 30.03.2018 ob 07:22
USA: mi vrjamemo angležem. Zato bomo izgnali iz države 60 ruskih diplomatov.
Rusija: ok, če boste vi izgnali naše diplomate, bomo potem mi izgnali vaše.
Ameriški otrok: Rusija ni pripravljena na pogovore, mi si pridržujemo pravico do povračilnih ukrepov.

Torej, udariš nekoga. Ta nekdo te udari nazaj in potem si užaljen ker te je udaril. Tako deluje ameriška politika, že od nekdaj. Ne pravim da so rusi ovčke, ampak edini strup za ta svet je amerika.
Frfrofnofka
# 29.03.2018 ob 22:56
Ne spremljam politike podrobno, pa mi je vseeno jasno, da za 95% vsega sranja na tem svetu stoji Amerika oz. pohlepni amreiški konglomerati, ki se na vse načine trudijo očrniti vse ostale. Seveda jim pri tem pridno pomagajo Britanske pijavke.

A resno mislite, da bi Putin 2 tedna pred volitvami šel ubijat nekega agenta ai vohuna...Putin za razliko od večine Američanov in Britancev ni neumen, tako da je spet vse ameriški močnik.

In mi kot del zveze NATO kao podpiramo Ameriko...pfuj!!! Nikoli in nikdar
ROSPO
# 29.03.2018 ob 22:21
Eden v vrsti False flag napadov Anglosaxsoncev, ki služi kot pretveza za uničenje tega planeta.
Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 22:14

presmešno
Misliš tako, kot so nacisti naredili pred 2.sv?


Ne, ampak mislim tako, kot to danes počneta ZDA in VB.
Rusija samo vrača udarce.
Imaš pa prav. Reakcije zahoda so na las podobne reakcijam hitlerjeve Nemčije.
zelda
# 29.03.2018 ob 22:11
Končno je tudi Erjavec naredil eno državniško potezo. Pahor pa je ena navadna prodana jegulja. Sramotno.
grenadir
# 29.03.2018 ob 22:08
"President Donald Trump has made a surprise announcement that US forces will be withdrawing from Syria, citing the defeat of Islamic State and the need to defend US borders and rebuild “crumbling” infrastructure..."... Tole je seveda bolj zanimiva današnja novica, kot tale reality shov z diplomati.... To. Trump pravi, da se bo umaknil iz Sirije, ker mu bojda zmankuje šoldov... Tole bo zanimivo za spremljat, kdo bo zmagal... Najgloblja država ali stabilni genij...
tristokosmatih
# 29.03.2018 ob 21:21
Ali morda kdo ve, koliko diplomatov ima Rusija v Sloveniji? Bojim se namreč, če bomo izgnali enega, da bodo to vsi.
kovalenkov
# 29.03.2018 ob 21:18
Neumnost. Namesto da so jih izgnali, bi jim navili najemnine.
zelda
# 29.03.2018 ob 22:06
Angleži igrajo umazano igro, kot vselej. So pri Globusu pokazali nekaj posnetkov, kako preiskujejo hišo, kjer se nahaja "največja" kontaminacija z živčnim prahom, so rekli. One policajke pa kar brez nagobčnikov. Najprej smo gledali, kako so tisto klop iz parka, ovito v polivinil, odnesli v kafandrih, pol pa so okol bajte policaji in policajke letali kar v navadnih opravah brez kakršnekoli zaščite.

Britanci lažejo. Treba je ugotoviti, kaj je zadaj za tole farso. Bo sledila vojna napoved Rusiji, tako kot so naredili v Irak, Libiji in Siriji z izmišljenimi indici? Zdaj že dve ali tri leta tovorijo oborožitev v Vzhodno Evropo na mejo z Rusijo, imajo vojaške vaje in za vsako stvar okrivijo Ruse. Britanija nujno potrebuje denar. In veliko ruskega denarja je deponiranega na angleških bankah. Ko so sesuli Huseina in Gadafija, so pobrali tudi njun denar. Za lažne izgovore za vojno in stotisoče mrtvih ni nihče odgovarjal (Blair, Bush), mogoče bo Sarkozy. Teh ogabnih obrazov evropskih voditeljev ne morem več gledati. To so obrazi Zla, ki ob podpori Nato hunte brezčutno porivajo svet v III.SV vojno. Pahor pa se lahko odpelje z njihovim vlakom z njimi vred naravnost v Pekel.
Lev Trotsky
# 29.03.2018 ob 21:51
Pravilno, podpiram!! Dovolj je teh zehodnih jenkijev in vseh vazalov po svetu. Pravilno, da se Rusija brani! Afera Skripal inscencija zahodnih tajnih služb.
Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 21:46
Nekateri voditelji se imajo za presvetle in se jim verjame na besedo.

Mora se jim verjeti na besedo.
To je značaj totelitarizma.
Bivši uporabnik
# 29.03.2018 ob 22:11
Pozabljate tudi na to, da Bruselj mora zaustaviti napeljevanje severnega toka 2 med Rusijo in Nemčijo. Pripravljajo celo poseben zakon, ki bo napeljavo preprečil. Seveda tako zahtevajo ZDA.
Britanci pa trdijo, da ne bodo več nabavljali ruskega plina in se bodo naročili pri Američanih.
Seveda so to le slabe tolažbe, če vemo, da potreba po plinu v Evropi zelo narašča. Praktično že vse deluje na plin, razen prevoznih sredstev.
V glavnem, še bo pestro.
Kazalo