Dan proti homofobiji v St. Peterburgu maja letos. Foto: EPA
Dan proti homofobiji v St. Peterburgu maja letos. Foto: EPA

Devet regij, vključno s Sankt Peterburgom, je že sprejelo zakon, ki prepoveduje promocijo "homoseksualne propagande" med mladoletniki. Ruski parlament bo o vsedržavni prepovedi razpravljal 19. decembra, poroča Independent.

"To je nezakonita politika represije," meni Igor Kočetkov, vodja ruske organizacije za zaščito pravic istospolno usmerjenih LGBT Network. "Nenavadno naključje je, da se bo o tem zakonu razpravljalo 19. decembra, 17. decembra 1933 pa so sovjetske oblasti z zakonom prepovedale spolne odnose med moškimi. Njihov argument je bil, da so geji 'tuji' sovjetski družbi. Tako takrat kot danes poslušamo isto retoriko."

Rusija je sovjetsko prepoved homoseksualnosti preklicala leta 1993. Zadnja dejanja, ki vse bolj omejujejo pravice istospolno usmerjenih, so del širših vladnih prizadevanj za promocijo tradicionalnih vrednot in konservatisma, pogosto v dogovoru z Rusko pravoslavno cerkvijo.

Konec bratstva med Milanom in St. Peterburgom
Prejšnji teden je Milano v znak protesta prekinil 45 let staro pobratenje s Sankt Peterburgom, All Out, globalna aktivistična skupina za pravice istospolnih, pa je pozvala turiste, naj bojkotirajo to rusko mesto.

Po Kočetkovih besedah zvezni zakon sledi "fašistični logiki": "Ljudi deli na tiste s polnim spoštovanjem in tiste s polovičnim." Odkar so bili sprejeti regionalni zakoni, je LGBT Network zaznal povečanje števila napadov na istospolno usmerjene in na gejevske klube v Rusiji. Predlagatelji zakona trdijo, da je cilj zakona zaščititi otroke in promovirati družinske vrednote.

Pred dnevi je sodišče v Sankt Peterburgu ovrglo tožbo proti Madonni, potem ko je skupina konservativnih aktivistov skušala tožiti popzvezdnico za 10,7 milijona dolarjev, češ da je med svojim poletnim koncertom kršila mestne zakone o homoseksualni propagandi.