Zaradi Turčije, ključne podpornice sirske politične in vojaške opozicije, sirski Kurdi niso vključeni v mirovna pogajanja za Sirijo. A ob SDF (ali YPG oz. PYD) nadzirajo najmanj 15 odstotkov Sirije, hkrati pa so najuspešnejša kopenska sila v bojih z džihadističnim Daešem. Foto: Reuters
Zaradi Turčije, ključne podpornice sirske politične in vojaške opozicije, sirski Kurdi niso vključeni v mirovna pogajanja za Sirijo. A ob SDF (ali YPG oz. PYD) nadzirajo najmanj 15 odstotkov Sirije, hkrati pa so najuspešnejša kopenska sila v bojih z džihadističnim Daešem. Foto: Reuters
Bele čelade oz. Sirska civilna zaščita med požarno vajo v Murat al Numanu v provinci Idlib na severu Sirije.
Prekinitev sovražnosti se načeloma še kar naprej spoštuje, pri čemer tako proopozicijski kot provladni mediji potrjujejo opazen upad nasilja na večini sirskih bojišč. Zatišje tako Sirska civilna zaščita na uporniških ozemljih izkorišča za požarne vaje in urjenje medicinskega osebja. Foto: Reuters

"Prepričan sem, da bi moral Staffan de Mistura sprejeti takšno odločitev," je dejal Lavrov na skupni novinarski konferenci s kitajskim kolegom Vang Jijem. "Pogajanja brez sodelovanja te skupine bi bila znak šibkosti mednarodne skupnosti," je prepričan ruski zunanji minister.

Kršitev pravic velike in pomembne skupine
Po mnenju Lavrova bi bili pogovori o oblikovanju novih vladajočih struktur v Siriji za pripravo na ustavne reforme in volitve brez Kurdov "zelo resna kršitev pravic zelo velike in pomembne v Siriji živeče skupine". Ruski zunanji minister je spomnil, da so Kurdi zavezniki tako Rusije kot ZDA in da nadzorujejo najmanj 15 odstotkov ozemlja Sirije.

Turčija glavna ovira za vključitev Kurdov
Lavrov je ob tem ostro kritiziral Turčijo, ki najostreje nasprotuje vključitvi sirskih Kurdov v kakršna koli pogajanja za politično rešitev vojne v Siriji. Po besedah Lavrova samo Turki blokirajo povabilo Kurdov iz osrednje sirske prokurdske stranke Demokratična unija (PYD). Turčija PYD-ju očita, da je sirska veja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), saj deli isto politično ideologijo (demokratični konfederatizem) in zgledovanje po do smrti zaprtem voditelju Abdulahu Ocalanu.

Zavezniki tako ZDA kot Rusije
A oboroženo krilo PYD-ja je po presoji ZDA najučinkovitejša kopenska sila, ki se v Siriji bojuje proti skrajni Islamski državi. Ljudske zaščitne enote (YPG za moške in YPJ za ženske) zaradi tega uživajo neposredno vojaško podporo Američanov, ki jim zagotavljajo obsežno in učinkovito letalsko podporo, hkrati pa na tleh usklajujejo njihove akcije s pripadniki posebnih enot. Zaradi pritiska Turčije pa ZDA neposredno ne oborožujejo YPG/YPJ, vseeno pa se uradni Washington odločno upira turški zahtevi, da bi omenjeni kurdski organizaciji uvrstili med teroristične organizacije.

De Mistura ne bo pošiljal dodatnih vabil
Staffan De Mistura je ravno danes, v petek, za rusko agencijo Ria Novosti dejal, da ne "pošiljajo novih povabil" za prihajajoči krog mirovnih pogovorov. A obenem je poudaril, da je treba zagotoviti sodelovanje vseh Sircev, ki lahko prispevajo k sirski prihodnosti. V intervjujih v preteklih dneh se je švedsko-italijanski diplomat izognil rešitvam, s katerimi bi sirske Kurde neposredno vključili v pogajanja. Diplomatski krogi pričakujejo, da bodo podelili nekaj mest za mizo koaliciji Sirske demokratične sile (SDF), ki je fronta, v kateri PYD s svojo milico uživa nesporno prevladujočo vlogo, a hkrati se vanjo vključuje vse več arabskih in drugih manjšinskih skupin.

HNC dvomi o dogovoru in svari pred ofenzivo
ZN si prizadevajo ponovno zagnati mirovne pogovore, ki so jih prejšnji mesec prekinili. Novi krog se bo po zadnji prestavitvi predvidoma začel v ponedeljek v Ženevi. Sirska politična in vojaška opozicija, ki so jo podporniške države vsaj za silo poenotile na lanski konferenci v Riadu, je medtem potrdila udeležbo v Ženevi.

Uporniško-opozicijski Visoki pogajalski odbor (HNC) je poudaril, da je cilj pogovorov izoblikovanje prehodne vlade z vsemi izvršnimi pooblastili, ob tem pa ostro zavrnili vsakršno delitev Sirije. HNC je izrazil dvom o hitrosti dogovora z vlado v Damasku in hkrati bojazen, da sirski režim z zavezniškimi šiitskimi milicami v prihodnjih dneh pripravlja novo ofenzivo.