Rusija naj bi svoja oporišča v Gruziji zaprla do leta 2008. Foto: EPA
Rusija naj bi svoja oporišča v Gruziji zaprla do leta 2008. Foto: EPA
Gruzijski policisti
Gruzijska policija je obkolila sedež ruske vojske v Tbilisiju. Foto: EPA

Gruzijsko sodišče je častnike, ki so jih gruzijske varnostne sile zajele v sredo, obtožilo vohunjenja, še posebej v zvezi z dejavnostmi, povezanimi z zvezo Nato. Rusija je po incidentu, ki je še zaostril že tako napete odnose, iz Gruzije začela umikati svoje častnike, iz Tbilisija pa je že z dvema letaloma evakuirala osebje svojega veleposlaništva in člane njihovih družin.

Gruzijske sile so v sredo obkolile tudi sedež ruskih sil v Tbilisiju. Moskva meni, da gre za provokacijo prozahodno usmerjenega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija. Zahteva tudi njihovo izpustitev. Ruski predstavnik v ZN-u je na zasedanju Varnostnega sveta dejanja Gruzije označil za nevarne provokacije in članice pozval, naj od Tbilisija zahtevajo, da se odpove vsem dejanjem, ki bi ogrozila stabilnost v regiji.

Obtožbe na račun Nata
Ruski obrambni minister Sergej Ivanov je nekatere članice zveze Nato obtožil, da Gruziji nezakonito dobavljajo orožje in strelivo, ki izvira še iz sovjetskih časov. Po njegovih besedah gre za mlajše članice Nata, ki jih ni imenoval, verjetno pa je mislil sedem vzhodnoevropskih držav, ki so se zavezništvu priključile leta 2004.

Ruske sile bliže gruzijski meji
Rusija je svoje vojaške sile premestila bliže rusko-gruzijski meji, saj naj bi ruska mornarica v Črnem morju v naslednjih dneh začela vojaške manevre. Gruzijski notranji minister Vano Merabišvili je izrazil ogorčenje in dejal, da je rožljanje z orožjem nesprejemljivo za demokratično državo. Ruski veleposlanik v Gruziji je odgovoril, da je premik enot upravičen, saj je varnostna grožnja kredibilna.