Navalni je tudi na ponovnem sojenju obsojen oškodovanja državnega podjetja. Foto: Reuters
Navalni je tudi na ponovnem sojenju obsojen oškodovanja državnega podjetja. Foto: Reuters
Aleksej Navalni
Navalni opozarja na koruptivnost oblasti v Kremlju. Na volitvah za župana Moskve leta 2013 je osvojil četrtino glasov. Foto: EPA

Sodnik v mestu Kirov kazni Navalnemu za zdaj ni odmeril, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Navalnemu je tožilstvo očitalo, da je državnemu podjetju ukradel gradbeni les v vrednosti okoli 16 milijonov rubljev (okoli 250.000 evrov), ko je bil svetovalec lokalnih oblasti v Kirovu, 800 kilometrov vzhodno od Moskve.

Julija 2013 je bil zaradi poneverbe pogojno obsojen na petletno zaporno kazen, a je vrhovno sodišče sodbo novembra lani razveljavilo in odredilo ponovno sojenje. Tudi Evropsko sodišče za človekove pravice je ukazalo ponovno sojenje, češ da Navalni ni bil deležen poštenega sojenja.

Kot poroča BBC, so tiskovne agencije poročale, da je bil Navalni obsojen, še preden je sodnik končal branje razsodbe, saj naj bi bilo to zaradi sodnikovih izjav jasno še pred koncem branja. Navalni, ki je vse obtožbe zanikal in jih označil za politično motivirane, je že napovedal pritožbo.

Onemogočanje protikandidata?
Tožilstvo je za Navalnega zahtevalo petletno pogojno kazen, tudi takšna kazen pa bi pomenila, da Navalni, znani kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ne bi mogel kandidirati na predsedniških volitvah prihodnje leto. Ravno na to so opozarjali kritiki, ki pravijo, da skušajo oblasti s procesom onemogočiti kandidaturo Navalnega.

Putinu ustava omogoča kandidiranje za drugi zaporedni šestletni mandat, a se ruski predsednik o tem še ni izrekel. Navalni je leta 2013 kandidiral za župana Moskve in je na presenečenje mnogih prejel četrtino glasov.

Navalni, karizmatični na Yalu šolani odvetnik in protikorupcijski bloger, ki uživa visoko podporo Zahoda, zaradi česar ga mnogi v Rusiji obtožujejo, da je nekakšen trojanski konj Cie, pa sicer tudi sam ni povsem nedolžna opozicijska figura. Tako se je med drugim v preteklosti (celo kot govorec) udeležil protestov neonacistov in skinheadov v Moskvi (ob tem je kot argument navedel, da so ljudje pač frustrirani in tako izživljajo svoje frustracije nad Putinovo vlado), bil pa je tudi večkrat fotografiran v družbi znanih ruskih skrajnih desničarjev. In ob neki priložnosti je kavkaške borce temnejše polti primerjal kar s ščurki.