"Ruski marš" so v ospredju zaznamovale ruske carske črno-rumene-bele zastave, v ozadju pa ni manjkalo neonacistične ikonografije. Foto: Reuters
Vladimir Putin polaga cvetje
Na začetku 17. stoletja je bila Rusija vpletena v pogubni vojni s Švedsko in Poljsko, v skoraj izgubljenem položaju pa je leta 1612 sledil veliki protipoljski upor in carska Rusija je bila obnovljena ter je hitro postala evropska velesila. Foto: EPA
Ruski praznik zasenčil “ruski marš”

Vsakoletni shod, poimenovan ruski pohod, redno spremljajo nasilni napadi na pripadnike manjšin in tuje delavce. Shod je potekal ob privolitvi moskovskih oblasti v delavski četrti, ki so jo pred tremi tedni pretresli nemiri.

Letos se je "ruski marš" prekril z dnevom enotnosti - novim praznikom, ki ga je v spomin na izgon Poljakov iz Moskve leta 1612 razglasil ruski predsednik Vladimir Putin.

Glavna tarča muslimani s Kavkaza in iz Srednje Azije
Policija je aretirala okoli 30 večinoma mladih udeležencev, ki so vzklikali nacistične slogane in posnemali nacistične geste ter razbijali stekla na avtomobilih ljudi, ki vsaj po videzu sodeč prihajajo iz muslimanskih regij Kavkaza in Srednje Azije.

"Danes mošeja, jutri džihad" je pisalo na enem izmed transparentov, ki so jih nosili udeleženci shoda. "Tu smo kot Rusi, kot etnični Slovani," pa je povedal neki mlad udeleženec s črnim šalom čez obraz. "Tukaj smo vsi Rusi. Otroci se nimajo česa bati," je dodal neki drug protestnik z obrito glavo in mladim otrokom na ramenih.

Preplet ruskega carizma in neonacizma
Shod, posvečen čaščenju slovanstva, se je končal z nastopom rockovske skupine Kolovrat, ki v svojih pesmih idealizira Hitlerja, poveličuje belo raso in poziva k uničenju drugih etničnih skupin, čeprav so bili prav Slovani za Judi in Romi glavna tarča nacističnega zločinskega stroja.

Etnične napetosti v Moskvi in drugih velikih ruskih mestih, kamor se v iskanju dela selijo ljudje iz obubožanih delov nekdanje Sovjetske zveze, že nekaj časa naraščajo. Priseljenci pogosto delajo in živijo v zelo slabih in nevarnih razmerah ter so vse bolj tarča prezira domačinov.

Birjuljovo zdaj prizorišče shoda
Zavrelo je 13. oktobra, ko so južno moskovsko predmestje Birjuljovo po umoru nekega Moskovčana, ki naj bi ga zabodel državljan Azerbajdžana, pretresli protesti večtisočglave jezne množice, ki je vzklikala "Rusija za Ruse" in različne nacionalistične slogane.

Analitiki in kritiki Kremlja ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu že dolgo očitajo, da podpihuje nevarna nacionalistična čustva v družbi, s čimer si skuša utrditi trdno podporo srednjega sloja.

Izbira med nacionalistom in še večjim nacionalistom
Kako zajeziti priseljevanje muslimanskih delavcev, je bila tudi ena ključnih tem v septembrski volilni bitki za položaj župana Moskve. Na volitvah je Putinov zaveznik Sergej Sobjanin premagal vidnega opozicijskega voditelja in priljubljenega blogarja Alekseja Navalnija.

Navalni je sicer znan nacionalist in se je v preteklosti redno udeleževal ruskih shodov. Danes je v svojem blogu zapisal, da te shode še vedno podpira, saj še vedno meni, da je treba Moskvo rešiti muslimanskih delavcev.

Ruski praznik zasenčil “ruski marš”