Poročilo organizacije Human Rights Watch razkriva, da je policija v Sočiju pridržala na stotine priseljenskih delavcev, ki so delali na prizorišču OI, nekatere izmed njih pa deportirala. Foto: Reuters
Poročilo organizacije Human Rights Watch razkriva, da je policija v Sočiju pridržala na stotine priseljenskih delavcev, ki so delali na prizorišču OI, nekatere izmed njih pa deportirala. Foto: Reuters
Črne vdove sejejo strah v Rusiji. Foto: Reuters
Nedavni napad na avtobus na jugu Rusije. Foto: Reuters
Gradnja Sočija. Foto: Reuters

Nedavni napad samomorilske napadalke na jugu Rusije je te strahove še okrepil.

Soči, ki bo čez tri mesece gostil največji športni dogodek leta, leži nedaleč od nemirnih severnokavkaških republik. Kot poroča Independent, pa morebitni teroristični napadi niso edino, kar meče slabo luč na OI v Sočiju.
Tako so se v teh dneh pojavile navedbe o hudih kršitvah pravic tamkajšnjih gradbenih delavcev, nezakonitem odlaganju odpadkov ruske državne železnice in vsesplošni korupciji. Kar polovica 37 milijard težkega proračuna iger naj bi namreč izpuhtela v korupciji in neučinkovitosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je pred igrami ostro lotil vprašanja islamskih skrajnežev in julija opozoril, da bo treba "položaj na Severnem Kavkazu še posebej pozorno nadzirati".

Očitno sodi v sklop tega nadzora tudi grajenje podatkovne baze DNK-vzorcev muslimank v tej regiji. Osem žensk iz ruske republike Dagestan, žarišča uporniškega nasilja, je povedalo, da so po samomorilskem napadu v prestolnici Mahačkali oblasti od njih zahtevale vzorce sline. Oblasti tovrstne DNK-vzorce nato lahko uporabljajo pri identifikaciji žensk, ki izvajajo samomorilske napade.

Črne vdove
Strah pred napadi morda ni odveč. Doku Umarov, vodja severnokavkaških upornikov, ki je prevzel odgovornost za krvave napade na moskovskem letališču in podzemni železnici, je svoje privržence pozval, naj za ustavitev iger v Sočiju uporabijo "maksimalna sredstva". Uporniki pripadajo salafistični veji islama, zaradi vladne kampanje proti salafitom pa jih je mnogo pobegnilo v tujino, spet drugi pa so se gibanju pridružili.

Še posebej zloglasne so ženske samomorilske napadalke - t. i. črne vdove. V zadnjih 13 letih naj bi napade v Rusiji izvedlo kar 49 črnih vdov. 21. oktobra se je ena izmed skrajnic iz Dagestana vkrcala na avtobus v Volgogradu, poln dijakov, pri čemer jih je ubila šest. Ruska obveščevalna služba meni, da je bil napad mišljen kot opozorilo, ki bi spodkopal Putinove obljube o varnem Sočiju.

Kako preveriti milijone?
Moskvo skrbi tudi okoli 400 ruskih državljanov, večinoma s Severnega Kavkaza, ki se trenutno borijo v uporniških vrstah v Siriji. Nekateri od teh skrajnežev bi se lahko vrnili domov v času olimpijskih iger.

Dodatno varnostno grožnjo predstavlja velik priliv delavcev in prostovoljcev v Sočiju. Že zdaj večino gradbenih del na prizorišču opravijo tuji državljani - številni izmed njih so v Rusiji nezakonito. Poznavalci razmer imajo resne pomisleke, kako bodo ruske varnostnoobveščevalne službe lahko preverile ne le 70.000 članov osebja (od tega 25.000 prostovoljcev), ampak tudi 3,85 milijona obiskovalcev, kolikor jih pričakujejo.

Ruski obveščevalci bodo v sklopu varnostnih ukrepov med OI nadzorovali vso telefonsko in spletno komunikacijo v mestu. Soči bo razdeljen na varnostne cone, promet bo strogo reguliran.